DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért nem egyénileg ítélik meg az F1-es pilótákat?

Az FIA Austinban tisztázta a fékezés alatti bemozdulást érintő szabályt, Danyiil Kvjat azonban egyáltalán nem örül neki, mondván, nem kellene minden pilótára általánosítani azt egyvalaki miatt.

Az utóbbi időben Max Verstappen vezetési stílusát érte a legtöbb kritika, ez azonban egyre inkább kezdett lejárató kampányhoz hasonlítani, mintsem valódi, a Forma-1 biztonságát óvó diskurzushoz. Az FIA mindenesetre egyértelművé tette, hogy fékezés alatt mit lehet tenni és mit nem, Danyiil Kvjat, a Toro Rosso pilótája azonban úgy véli, mindenkit egyénileg kellene megregulázni ahelyett, hogy az egész mezőnyre kiterjesztik a szabályváltozást. Az orosz szerint ez épp ellent mond annak, hogy a versenyzők csatákba bocsátkoznak egymással, Jacques Villeneuve viszont örül neki, mert szerinte így izgalmasabb versenyeket láthatunk majd.



„Nem tudom, de úgy érzem, hogy egyénileg kellene dönteni, és ha valami történik, akkor csak azt a pilótát kellene büntetni, aki fékezés alatt bemozdult” - idézte a Motorsport.com Kvjatot. „Így, hogy alkottak egy új szabályt, amely kevesebb szabadságot ad a pilótáknak… ebben az évben ahelyett, hogy nagyobb teret hagynánk a versenyzésre, egyre szigorúbbá váltak a szabályok. Úgy néz ki, mintha elfelejtették volna, hogy mit mondtak annak idején. Ami engem illet, nincs konkrét véleményem a szabályról. Nem tudom, talán az előzések kevésbé kemények lettek? Úgy vélem, ha valami történik, azt megbüntetik. Ha nem történik semmi, akkor nem büntetnek, ami néhány pilóta esetében előfordult. Nem tudom, hogy helyes döntés volt-e egy teljesen új szabályt hozni, inkább egyénileg kellene ítéleteket hozni.”

Kvjat maga is büntetést kapott Austinban Sergio Perez kilökéséért, Kevin Magnussen pedig azért, mert letolta az orosz pilótát a pályáról. Amellett, hogy a dán öt másodperccel szankcionálták, két büntetőpontot írtak a licencére, amelyet a Toro Rosso versenyzője is kemény ítéletnek tart. „Hogy őszinte legyek, szigorúnak tartom ezt a két pontot. Ezeket a megmozdulásokat is egyénileg kellene megítélni. Azt hittem, hogy a verseny után kap egy öt másodperces büntetést, azt viszont nem, hogy két büntetőpontot is jóváírnak neki. Azt mondtam magamban, ’hűha, miért?’”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: