DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Jacques Villeneuve már örül - de miért?

Az F1 jelenkori legnagyobb kritikusa nem szégyelli kimondani véleményét - néhány hete Max Verstappennel tűzött össze, most pedig egy új szabályváltozás kapcsán mondta el véleményét.

A Japán Nagydíj után fellángolt a vita a fékezés alatti manőverekkel kapcsolatban, az FIA pedig Austinban meghozta az úgynevezett „Verstappen-szabályt”, melyben konkretizálta, hogy mi engedélyezett, és mi után fognak szankcióval élni. Jacques Villeneuve úgy véli, hogy ez a döntés jobbá teszi majd a versenyzést, mert a támadó pilóta ezentúl sokkal magabiztosabban teheti be autóját riválisa mellé, és nem kell félnie attól, hogy összeütközik az előtte haladóval.

Verstappen kevésbé volt sportszerű (balra), Bottas annál inkább (jobbra)


„Rendben. Végre. Ez nevetséges volt” - összegezte röviden véleményét a Motorsport.com-nak. „Azért volt nevetséges, mert megfosztott minket a csatáktól. Elég csak megnézni Suzukát, Bottas és Hülkenberg esetét. Bottas belül maradt, és elég helyet hagyott neki, így remek küzdelmet láttunk. Ez nekünk is jó volt, ráadásul sportszerűek maradtak. Verstappen és Sainz annyit csinál, hogy belenéznek a tükörbe, és blokkolják a másikat. Ez esetben csatáról sem lehet beszélni, ráadásul veszélyes, és nincs köze a versenyzéshez. Szerintem ez az új generáció sajátja. Valószínűleg így csinálják a videojátékokban is, nem tudom. Ezért örülök neki, hogy meghúzták a határt, melyről remélem, működni fog.”

Bár fénykorában sokat panaszkodott Michael Schumacherre, Villeneuve úgy véli, karrierje során senkitől sem tapasztalt ilyen agresszív vezetési stílust, mint amilyenet manapság lát. „Nem emlékszem, hogy valaki ilyet tett volna. Soha. Én legalábbis ne csináltam ilyet. Ha valaki mégis megpróbálta volna, az illető biztosan a falban kötött volna ki a következő körben, és soha nem fordult volna elő még egyszer. De ez olyan érában volt, amikor még veszélyes volt a versenyzés.”

„Sokkal nagyobb volt a tisztelet a pilóták között, nem csinálták semmi veszélyeset, mert már akkor meghalhattál, ha csak magadban autóztál. Ezek a mai autók olyan biztonságosak, hogy bármit meg lehet velük csinálni” - tette hozzá Villeneuve. A mai F1 biztonságáról Bernie Ecclestone nemrég azt nyilatkozta, hogy radikális megoldásokkal szeretné megregulázni pályán haladó pilótákat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: