DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Raikkönen furcsa helyzetbe került pénteken

Nem sokszor fordul elő, hogy egy F1-es pilóta ellentmond csapatának, most viszont ez a helyzet: a Ferrari kínos hibát vétett a pénteki második edzésen, amit a finn véleménye ellenére is tagadnak.

Talán a szerelők munkája az egyik legmegterhelőbb a Forma-1-ben, hiszen amikor jól végzik munkájukat, akkor kevesen említik meg érdemeiket, ha viszont hibáznak, ország-világ előtt csámcsognak azon, amit tettek. Most a Ferrari háza táján történt némi bonyodalom, a helyzet pikantériája viszont, hogy az érintett Kimi Raikkönen, és a csapat véleménye gyökeresen ellentmond egymásnak.

Történt ugyanis, hogy az egyik szerelő a finn cockpitjében hagyott egy kisebb zseblámpát a második szabadedzésen, melyet akkor használnak, ha a karosszéria fénytől elzárt részein dolgoznak. Ez a lámpa aztán beszorult a gázpedál alá, amely miatt Raikkönen panaszkodni kezdett - noha nem tudta, mi okozza a gázadási problémát. Amikor a finn visszatért a bokszba, a Ferrari Twitter-felelőse azonnal „beállítási problémákat” nevezett meg a lassú körözés okaként, nem sokkal később pedig Raikkönen maga fedte fel a finn MTV-nek, hogy mi is történt pontosan.



„Amikor megkérdeztem arról, hogy mi történt az edzés elején, Kimi elmosolyodott, és azt mondta, hogy az egyik szerelő a cockpitben felejtett egy zseblámpát, mely beszorult a gázpedál alá” - nyilatkozta az MTV riportere, Mervi Kallio a Speedweeknek. A Ferrari viszont egészen mást mondott: „Nem így történt. Kicsit keményre állítottuk be a gázpedált, ez okozta Kimi problémáját, és nem volt semmiféle lámpa sem az autóban” - nyilatkozta a maranellóiak egyik munkatársa a Bildnek.

Persze a várakozásokhoz képest gyengébben muzsikáló Ferrari megítélésén nem segítene egy ilyen kínos eset, de ha Raikkönen mond igazat, felveti a kérdést, hogy mi történt volna akkor, ha a fékpedál alá szorul be a szóban forgó eszköz? 1998-ban ez már előfordult egyszer: akkor a Sauber egyik szerelője hagyott egy csavarkulcsot Johnny Herbert autójában, Monzában, amely a fékpedál alá szorult, ennek következtében pedig a brit kicsúszott a pályáról.

A közelmúltban, pontosabban a 2010-es Bahreini Nagydíj edzésén Robert Kubicával történt meg, hogy egyik szerelője a mobiltelefonját hagyta a Renault-ban, de ez akkor csak kényelmetlenséget okozott a lengyelnek - mindazonáltal természetesen zavaró tényező volt 300 km/h-s tempónál haladva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: