DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A csapatok döntöttek a Magyar Nagydíj időpontjáról

A napokban megjelent ideiglenes 2017-es F1-es versenynaptár kapcsán a média csak most szembesült azzal a ténnyel, hogy a budapesti vizes-vb úszószámainak kezdete egybeesik a Magyar Nagydíj napjával. A Formula.hu megtudta: a két világesemény szervezői komoly erőfeszítéseket tettek, hogy a hungaroringi futamot augusztus 7-re halasszák, ám a csapatoknak nem szerették volna megszakítani nyári szabadságukat.

hungaroring-f1



Az Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Óriás toronyugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság 2017-es küzdelmeit hazánk július 14. és 30. között rendezi. A nyíltvízi-, a mű- és a szinkronúszás, valamint a vízilabda küzdelmei már az első napokban elkezdődnek, ám a legnépszerűbb sportág, az úszás eseményeit pontosan azon a napon kezdik, amikor Mogyoródon elindul az F1-es Magyar Nagydíj. A két világesemény egybeesése az úszószövetség illetékesei szerint több szempontból sem szerencsés, ám miután a FINA rendezvényének időpontja nem változtatható, csak a száguldó cirkusz hazai fellépésének módosításában bízhattak a szakemberek. A javaslatot, mely szerint augusztus 7-re kellene halasztani az autóversenyt, Bernie Ecclestone állítólag el tudta volna fogadni, ám a csapatok éltek vétójogukkal és nem járultak hozzá ahhoz, hogy szokásos nyári szabadságukat két részletben töltsék le – így bár a végleges F1-es naptár kihirdetése december 6-ig várat magára, szinte 100%, hogy július 23-án az úszók és a versenypilóták miatt is Magyarországra figyel majd a világ.

vizes-vb

A jegyértékesítésért felelős Ostermann Kft. tulajdonosa szerint a hazai F1-es futam szervezőin keresztül próbálta elérni a FOM-nál a Magyar Úszószövetség, hogy módosuljon a Magyar Nagydíj időpontja. A szakember ugyan nem értett egyet az aggodalmakkal, de megpróbált segíteni, és ehhez Bernie Ecclestone hozzá is járult, de az istállók képviselői elutasították a kérést. Gerst Péter elmondta, ő ezek után sem aggódik, mi több, bizonyos szempontból szerencsésnek tartja, hogy egyszerre két világszintű sportesemény zajlik nálunk jövő nyáron. A zökkenőmentes rendezés lehet ugyanis az egyik bizonyítéka annak, hogy Magyarország akár egy olimpiát is képes majd lebonyolítani, ahol egyszerre 38 (!) helyszínre kell majd figyelni…

Ami az esetleges problémát illeti: a párhuzamos rendezés szerinte a nézők megosztásában biztosan nem okoz gondot, hiszen a szurkolók többsége a vizes sportok esetében magyarok lesznek, míg az F1-es futamon elsősorban külföldiek a jegyvásárlók. A szakember úgy vélekedik, hogy inkább „rásegít” egymás sikerére az úszás és az autóversenyzés.

gerstl-peter

A sajtóban megjelent, a kapacitásuk csúcsára járatott budapesti luxusszálodákkal kapcsolatban kiadott híreket illetően elmondta, az ő tudomása szerint van elég megfelelő szintű szállodai szoba a fővárosban és környékén, így nem kell félni attól, hogy ez a kérdés negatívan hatna a július végi eseményekre.

Gerstl Péter hozzátette, ha a két világesemény szervezői összehangolják a terveiket, biztos benne, hogy végeredményben pozitív eredménye lesz a párhuzamos lebonyolításnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: