DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mégis kellene egy második csapat a Hondának?

A Honda az egyetlen az F1-es mezőnyből, mely csak egy gárdát, a McLarent látja el erőforrásaival - a korábbi mérnök Gary Anderson szerint ideje változtatni ezen.

Egy évvel azt követően, hogy a Honda újra visszatért a száguldó cirkusz körfogásába, megvolt rá az esély, hogy a japánok újabb csapat(ok)nak szállítsanak motorokat. Konkrétan a Red Bull és a Toro Rosso neve merült fel potenciális ügyfélként, de a McLaren megvétózta a Honda szándékát, így minden maradt a régiben - azaz a sakurai termékek egyedül a wokingi autókban dohogtak tovább (jövőre állítólag 1000 lóerővel). A status quo 2017-ben is fennáll majd, de jogosan merül fel a kérdés, hogy nem lenne-e előnyösebb a gyártó számára, ha több gárdától kapnának információkat? A riválisok közül a Mercedes és a Ferrari négy-négy, a Renault két gárdának szállít motorokat.



Az Autosport internetes oldalán a korábbi F1-es mérnök Gary Anderson rendszeresen megválaszolja az olvasók kérdéseit, legutóbb az egyik éppen a Honda második csapatának létjogosultságát feszegette. „A kezdeti fázisban előny származik abból, ha csak egy ügyfélcsapatod van” - írta a szakember. „De miután megállsz a saját lábadon, és a megfelelő emberek a megfelelő pozíciókba kerültek, valamint megérted, hogy hogyan működik az ellátási lánc, két csapatnak történő motorszállítás sokkal másabb meglátásba helyezi a dolgokat.”

„Úgy vélem, ha a Honda így döntött volna 2016-ra, biztosan lett volna valaki, aki bevállalja ezt a lépést, de a McLaren beleszólt a dolgokba. Ha megnézzük, hogy milyen különbség van a Ferrarival leszerződött Sauber, Toro Rosso és Haas, valamint a Mercedes-motorokat használó Williams, Force India és Manor között, látható, hogy egyetlen csapat ellátása komoly kockázatot jelent. Nagyon könnyű bedőlni, hiszen egy csapat teljesítményére kell hagyatkozni ahelyett, hogy lennének összehasonlítási pontjaid” - tette hozzá Anderson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: