DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

A Honda még mindig ámul a Mercedes motorjától

Az Olasz Nagydíjon pontot sem szerző gyártónak másfél éve nem sikerül behoznia lemaradását – beszédes, hogy a japánok vezetője még mindig „hihetetlen”-nek nevezi a rivális motorteljesítményét.

Amikor 2015-ben csatlakoztak a Formula-1 mezőnyéhez, sokan arra számítottak, hogy a Honda lehet a motorgyártó, amely befoghatja a V6-os hibrid szabályrendszerbe nagyon beletaláló Mercedes domináns hajtásláncát. Azóta több mint másfél év telt el, a McLarent hajtó erőforrás lemaradása azonban még mindig egyértelmű. A Honda idén kinevezett motorfőnöke továbbra is csodálkozik, hogy lehet ennyire ütőképes a brixworthi motor.

„Úgy tűnik, állandóan fejlődnek, nem csak most ugortak nagyot, hanem a szezon kezdetétől fogva javulnak” – beszélt a Yusuke Hasewaga a Mercedesről, amely Belgiumban bemutatkozó motorfejlesztésével újabb lépést tett a mezőny előtt. „A motorteljesítményük hihetetlen. Össze kell szednünk magunkat, hogy utolérjük őket.”



Hasegawa mindezek ellenére továbbra is úgy gondolja, a Honda jobb ütemben fejlődik, mint riválisa: „Ha a motorerő szemszögéből nézzük, akkor nem a fejlődési ráta a problémánk. Az nagyobb, mint a Mercedesé” – jelentette ki határozottan a japán szakember, aki a pont nélkül záruló monzai szereplést így kommentálta:

„Az igazat megvallva tudtuk, hogy ez lesz a legnehezebb pálya a motorunk számára, és hogy nem számíthatunk sokra. Az eredmény elszomorító, de előzetesen is úgy gondoltuk, hogy egyetlen baleset vagy kiesés nélkül a topcsapatok soraiban nem tudunk pontot szerezni. Jelenlegi helyzetünkben el kell ismernünk, hogy a versenyzők és a csapat a lehetőségeinkhez képest a maximális teljesítményt nyújtotta.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: