DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mekkora az esély egy Hamilton-győzelemre?

Jelenleg 30-nál tart, de 55 helyes rajtbüntetést is kaphat az F1-es Belga Nagydíjra Lewis Hamilton. Megnéztük, milyen felzárkózást produkált, mikor korábban a mezőny végéről kellett rajtolnia.

Pénteken bebizonyosodott, hogy Lewis Hamilton, akinek hosszú ideje küszöbön álló motorcseréjét a Belga Nagydíjon hajtotta végre a Mercedes, a rajtrács végéről fogja megkezdeni a vasárnapi futamot. A brit pilóta autójába mindkét szabadedzés előtt új elem került be a belsőégésű motor, MGU-K, MGU-H és turbófeltöltő komponensekből (az akkumulátor és vezérlőelektronika érintetlen maradt, ezekből Hamiltonnak van elég tartalékja).

Motorból és MGU-K-ból ezzel Hamilton az 5. darabot használta fel, ami önmagában nem jelent büntetést, a másik két elemből viszont a 6. és 7. egység került autójába. A szabályok kimondják, hogy az először 6.-ként behelyezett komponensért 10 helyes büntetés jár, míg minden további 6. elem 5 helyes büntetést jelent, és ugyanez a minta folytatódik a 7. és többi egység esetében is. Így jön ki a 2x15, azaz 30 helyes hátrasorolás, ahol Hamilton jelenleg tart – ugyanis lehetséges, hogy a holnapi harmadik szabadedzés előtt a Mercedes újra cserél az említett négy elemből. Ne feledjük, ebben az esetben már a belsőégésű motorból és MGU-K-ból is túlszaladnak a limiten, azaz a hátrasorolás mértéke 55 rajthelyre nőhet.



A Sky Sports cikke azt elemezte, mekkora esélye van egy Hamilton-győzelemnek a belga hétvégén. Rögtön egy ténnyel kezdtek: a Formula-1 történetében még sosem nyert versenyt az utolsó helyről startoló pilóta. Egyelőre még nem biztos, hogy Hamilton indul ebből a pozícióból, Fernando Alonso teljes motorcsere miatt még nála is nagyobb, 35 helyes büntetést kapott – azaz ha a Mercedes szombaton mégsem nyúlt Hamilton hajtásláncához, a brit az utolsó előtti pozícióból startol.

Persze a feladat innen is ugyanolyan emberes, a legalacsonyabb rajthely, ahonnan Hamilton 49 győzelmének valamelyikét szerezte, a 6. pozíció volt a 2014-es Brit Nagydíjon. Abban az évben a Magyar Nagydíjat viszont harmadik helyen zárta, annak ellenére, hogy a rajtrács végénél is kedvezőtlenebb pozícióból, a bokszutcából kellett indulnia. Idén a Kínai Nagydíjon is utolsó helyről rajtolt egy motorhiba miatt, mégis 7. helyen ért célba. Emellett még 2012-ben, Spanyolországban kezdett a rajtrács végéről, akkor ugyancsak sikerült a pontszerzés.

Hamilton azonban aligha vágyik a szimpla pontszerzésre, és van is kitől inspirációt merítenie. Gyakran esik szó arról, hogy John Watson az USA Nyugat Nagydíjat a 22. helyről nyerte meg 1982-ben, amelyikről valószínűleg Hamilton is indul vasárnap (habár ez akkor nem jelentett egyet az utolsó pozícióval). De nem kell ennyit visszamennünk az időben: Fernando Alonso 2008-ban Szingapúrban a 15., Kimi Raikkönen 2005-ben Japánban a 17., Rubens Barrichello 2000-ben Németországban a 18. helyről startolva aratott futamgyőzelmet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: