DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Hatalmas kihívás áll a Haas előtt

Az amerikai kiscsapat számára remekül kezdődött, de kevésbé sikeresen folytatódott az idei F1-es szezon - ráadásul 2017-ben komoly szabályváltozások jönnek.

Első négy Forma-1-es futamából hármat is pontszerző helyen zárt a Haas csapata: Romain Grosjean révén egy-egy ötödik, hatodik és nyolcadik helyet szerzett az amerikai istálló, melyhez a francia még hozzátett egy hetedik pozíciót a Red Bull Ringen. Azóta viszont nem sikerült a pontszerzők közé jutniuk, ráadásul a szezon olyan szakaszában tartunk, ahol a legtöbb csapat elkezdi a következő évi modellre fordítani erőforrásait. 2017-ben teljesen új szabályok szerint kell megépíteni az F1-es autókat, amely minden gárdát kihívás elé állít - nem beszélve a Haasról, mely a sportág legújabb bemutatkozója volt márciusban.



Felvetődik a kérdés, hogy ebből a szempontból nem volt-e rossz a Haas időzítése, de a csapatfőnök Günther Steiner egyértelműen elutasítja a feltételezést. „Ha visszatekintünk, ezek alapján sosem lenne megfelelő az idő a bemutatkozásra, hiszen folyamatosan változnak a szabályok” - nyilatkozta az olasz a Motorsport-Total.com-nak. „Az új motorok 2014-ben komoly változást jelentettek, s versenyezhetett valaki négy évig ugyanazzal a karosszériával, három éven belül ismét megváltoztak a motorszabályok. Soha nincs megfelelő idő az érkezésre: el kell döntened, hogy mikor akarsz jönni, aztán el kell fogadnod.”

A Haas a monzai Olasz Nagydíj után jelenti be, mely pilótákkal fog rajthoz állni a következő szezonban, Szingapúrban pedig fejlesztési csomaggal érkezik. Ebben többek között új első szárny, új padlólemez, valamint új fékcsatorna is helyet kap majd. Az egyértelmű, hogy ezekkel az újításokkal a Haas már 2017-re készül, hiszen egy csapat buta lenne nem összehangolni a két autó fejlesztését, még akkor is, ha tiszta lappal kell kezdeni a következő évben. Ahogyan viszont a csapatalapító Gene Haas fogalmazott: a továbbiakban is annyi elemet akarnak vásárolni külső beszállítóktól, amennyit csak lehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: