DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Button szerint nem a csapatoknak kell dönteniük a halóról

Az F1-es csapatok csütörtöki, genfi találkozóján döntenek arról, hogy 2017-ben bemutatkozhat-e a fejvédő rendszer, avagy sem - Jenson Button és Sebastian Vettel szerint nem a csapatoknak kellene meghozniuk a döntést.

A Nemzetközi Automobil Szövetség már korábban elhatározta, hogy 2017-ben bevezeti a halo nevű fejvédelmi eszközt, egy utolsó igenre azonban még mindig vár a csapatoktól - az FIA ezt csütörtökön, Genfben kaphatja meg. Szombat este a szövetség tartalmas prezentációban tárta a csapatok elé a tervezetet (melyet többen sokkolónak neveztek), a versenyzők szövetségének két vezető tagja, Jenson Button és Sebastian Vettel viszont úgy véli, nem a gárdáknak kellene döntenie erről, hanem éppen az FIA-nak.

 



„Szerintem a döntés meghozatalakor a biztonságot kell szem előtt tartani” - idézte Buttont a Motorsport.com. „Nem rajtunk kellene, hogy múljon a döntés, hanem a sportág egészén. Ha az FIA úgy gondolja, hogy biztonsági okokból nem vezeti be, akkor rajta kell lennie az autón. Ha viszont nem gondolják azt, hogy problémát jelent a számunkra, akkor nincs szükségünk rá. Nem is kellene, hogy a csapatok számára kérdés legyen - biztonsági okokról van szó.”

Amikor Sebastian Vettelt arról kérdezték, hogy mit szólna hozzá, ha a csapatok a kinézete miatt szavaznák le a halót, így válaszolt: „Nem a kinézete miatt csinálták, ugye? Úgy vélem, a prezentáció elég egyértelmű volt. A végkimenetele minden tekintetben pozitív lett, ezért úgy gondolom, hogy most az FIA-n a sor, hogy keresztülvigye ezt. Lehetne vitatkozni a Stratégiai csoport előnyeiről és hátrányairól, de összességében úgy gondolom, hogy bíznunk kellene az FIA kutatásaiban és az eredményeikben. Mindent egybevéve pozitívan látom a helyzetet, és inkább az FIA-n múlik az ügy folytatása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: