DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Indul a Silly Season – ki hol vezet 2017-ben?

Az év ezen szakában szoktak felélénkülni a találgatások az F1 jövő évi pilótafelállásával kapcsolatban. Az alábbi összeállításban megnézzük, mit lehet tudni jelenleg arról, hogy ki hol vezet 2017-ben.

Mercedes
Lewis Hamiltonnak többéves szerződése van, a Ferrarival is szóba hozott Nico Rosbergnek viszont egyelőre még nincs új kontraktusa. Ha a német távozik, egyelőre két lehetőség tűnik elképzelhetőnek: a csapat juniorja, Pascal Wehrlein, valamint a Toto Wolff által igen nagyra tartott Fernando Alonso.

rosberg_kina16_cs



Ferrari
Vettel helye megkérdőjelezhetetlen, Raikkönené viszont ismételten bizonytalannak tűnik. Számos alternatíva merült fel a sajtóban az elmúlt időben: Rosberg, Ricciardo, Bottas, Perez, Hülkenberg, Sainz és Grosjean is – a kérdés csak az, hogy szeretne-e a Scuderia egy olyan csapattársat ültetni a négyszeres bajnok mellé, aki fel tudja venni vele a versenyt. Rosberg szerződése mellett az idei pilótapiac legnagyobb kérdése, hogy hogyan döntenek az olaszok.

kimi_spany16_cs

Red Bull
Verstappen felbukkanásával veszélybe került Ricciardo domináns státusza a csapatnál, amin a Monacóban történtek sem segítettek. Ha az ausztrál távozni akarna, csak a Ferrari lehet reális lehetőség, bár az nagy kérdés, hogy Vettel szívesen látná-e őt maga mellett. Esetleges pótlását a Red Bull bizonyosan házon belül oldaná meg, jelenleg Sainz nagyobb esélyesnek tűnik Kvjatnál.

ricciardo_redbull_2016_cs

Williams
Bottas Ferrarihoz távozására jelenleg nem tennénk sokat, Massa pedig valószínűleg innen már csak egyfelé mehet: el az F1-ből. Ha szükséges, az utódlás kapcsán Jenson Button, Danyiil Kvjat és az ifjú Alex Lynn neve is felmerülhet – ahogy valószínűleg még másoké is fel fog...

bottas_williams_cs

Force India
Nico Hülkenbergnek szerződése van a következő évre is, Sergio Pereznek viszont nincs – ha egy nagyobb csapat innen szeretne magának versenyzőt vinni, jelenleg minden szempontból a mexikói tűnik befutónak.

hulk_barcteszt_cs

McLaren
Fernando Alonsót jelenleg csak a Mercedes mozdíthatja el innen (egy igen valószínűtlen esetben), 2009 bajnokának viszont könnyen lehet, hogy megköszönik hétévnyi szolgálatát. Ha valaki érkezik a csapathoz, az csakis Stoffel Vandoorne lehet.

alonso_16_cs

Toro Rosso
Az energiaitalosok pilótapolitikáját ismerve szinte bizonyosan lesz változás, s jó eséllyel lehetőséget adnak majd Pierre Gaslynek, hacsak a semmiből fel nem bukkan egy új Verstappen. Ha egyik pilóta sem távozik önként (vagy lép elő a nagycsapathoz), minden jel arra mutat, hogy Kvjatnak kell majd szednie a sátorfáját.

sainz_barc3_cs

Haas
Grosjean minden bizonnyal marad, ha a Ferrari nem szólítja el, s egyelőre Esteban Gutierrez helye is stabilnak látszik, bár nem kizárt, hogy a Scuderia megpróbálja juniorját, a monacói Leclercet beültetni a helyére.

grosjean_barcteszt_cs

Renault
Jolyon Palmer jó eséllyel az idei évet sem húzza ki a franciáknál, a helyére pedig garantáltan érkezik az annak idején az F3-ban Verstappent legyőző Esteban Ocon. Magnussen jó helyen van, ha nem kap egy erősebb ajánlatot, vagy nem bukkan fel valaki a Renault-nál, akinek nem lehet nemet mondani, jövőre is itt lesz.

palmer_auto_cs

Sauber
Egyik pilótának sincs szerződése 2017-re, s a csapaton belüli feszültségek azt sugallják, hogy Nasr és Ericsson nem marad együtt egy harmadik szezonra.

sauber_bah16_cs

Manor
Wehrlein valószínűleg csak a Mercedes kedvéért távozik innen, vagy ha a csillagosok be tudják ültetni egy erősebb autóba jövőre, például a Williamsbe vagy a Force Indiába. A másik autó hatalmas kérdőjel, Rio Haryanto valószínűleg még az idén távozik majd, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. Azért nagyon halkan bedobnánk egy nevet: Alexander Rossi...

wehrlein_orosz_cs

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: