DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Őrület: Újabb fordulat fólia-ügyben!

Egyáltalán nem lehet, csak a bokszban lehet, csak kétszer lehet... Volt már minden, most itt az újabb szabályozás az F1-ben a sisakfóliákra – ahogy Horatius mondta: hegyek vajúdtak, egérke született.

Hihetetlen, de még mindig nem ért véget a sisakfólia-saga a Formula-1-ben. Mint az ismeretes, az eredeti tervek szerint már a szezonnyitótól kezdve betiltották volna a letépett fóliák eldobálását a pályán, majd ezt előbb Spanyolországra, később pedig Monacóra halasztották.

Bár felmerült a lehetősége, hogy a versenyzők a pilótafülkében, vagy esetleg a ruhájukra erősített zsebekben tárolhatják a letépett fóliákat, ezt több szempontból is veszélyesnek találták: az elhelyezés koncentrációzavart okozhat, tűz esetén pedig a fólia akár a versenyző ruháját is átégetheti.

kimi_spany16_cs



Így aztán tegnap azt a hírt kaptuk, hogy az eldobott fóliák számát úgy kívánják korlátozni, hogy a versenyzők legfeljebb kettőt hajíthatnak ki a cockpitből egy verseny alatt. Mára, péntekre aztán ezt is cáfolták, s csupán arra kérte meg a pilótákat Charlie Whiting, hogy „minél kevesebb” letépett fóliát dobjanak el.

Whiting egyúttal azt is leszögezte, hogy további intézkedésig az FIA nem fog vizsgálni senkit az eldobott fóliák miatt, azaz a versenyzőkre lesz bízva a kérés betartása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: