Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 20. szerda
F1

Prost: Remélem, nem vezetik be az új időmérőt

A négyszeres világbajnok szerint még korántsem biztos, hogy Ausztráliában fog debütálni az új kvalifikációs rendszer. A francia úgy véli, nincs akkora baj az F1-gyel, mint azt sokan hiszik.

Az elmúlt hetek egyik legtöbbet vitatott döntése volt, miszerint az idei évtől kezdve új szisztéma szerint bonyolítanák le az időmérő edzéseket. Egy ideig úgy tűnt, csak az évad közepén kerül bevezetésre az új rendszer, aztán bedobtak egy hibrid verziót is, amelyben a Q3 változatlan formában került volna megrendezésre, ám végül pénteken a Motorsport Világtanács rábólintott az eredeti elképzelésre, így már szűk két hét múlva, a melbourne-i nyitányon is ezt láthatjuk majd.

Legalábbis egyelőre úgy tűnik, Alain Prost azonban még egyáltalán nem biztos benne, hogy véget ért a kvalifikáció körüli hercehurca: „Nem hiszem, hogy be fogják vezetni. Egyúttal reménykedem is ebben” – nyilatkozta a korábbi négyszeres világbajnok a SpeedWeek szaklapnak Genfben.

Alain_Prost_DPPI

A francia szerint az eddigi időmérős szisztémát a sport egyik pozitívumaként tartották számon, éppen ezért nem ért egyet az F1 elsőszámú emberével, Bernie Ecclestone-nal abban, hogy a Formula-1 annyira rossz állapotban van, hogy személy szerint biztosan nem látogatna ki egyetlen versenyre sem: „Nem akarok olyasmit kritizálni, amire nincs teljes rálátásom” – fogalmazott Prost. „Úgy néz ki, mindenki változtatni akar valami a Formula-1-ben, de ha csak egy területen változtatsz, akkor annak nem sok kihatása van a teljes egészre.”

Prost ugyanakkor elismerte, hogy nehéz úgy komoly változtatásokat elérni, ha a csapatok képtelenek bármivel kapcsolatban egyezségre jutni: „Ebben a tekintetben egyetértek Bernie-vel. Néha szükség van valakire, aki azt mondja, hogy „márpedig ezt így fogjuk csinálni!”. Mostanában csak egymást követik az értekezletek, eredményük viszont egyáltalán nincs. Az időmérő egy jó példa erre: hoztak egy döntést, majd utána jöttek rá, hogy nem tudják azonnal megvalósítani.”

Az ex-pilóta szerint többször kihangsúlyozta, hogy nincs átfogó probléma van az F1-gyel – annak ellenére sem, hogy többen panaszkodnak a Mercedes dominanciája miatt. Prost úgy véli, a média is felelős azért, hogy negatív kép alakult ki az emberekben a sportágról: „Az újságírók mindig egyetlen dolgot emelnek ki és azt kritizálják, de ez nagyon ártalmas, mivel kívülről úgy tűnhet, hogy az egész Formula-1 rossz” – vélekedett a négyszeres vb-győztes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?