Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 22. péntek
F1

Vettel: A halo lehet ronda, ha életeket ment

A következő F1-es szezonban bevezetni kívánt „glória” az elmúlt években több életet is megmentett volna, éppen ezért nem számít a kinézete – ez Sebastian Vettel véleménye, aki ma ki is próbálta.

A tervek szerint 2017-től bevezetésre kerülő „halo”, azaz „glória” fejvédőt első alkalommal a Ferrarin pillanthatta meg élesben a Formula-1 nagy családja a második barcelonai teszten: csütörtökön Kimi Raikkönen, pénteken pedig Sebastian Vettel tett meg egy-egy kört a különös kinézetű elemmel autóján.

A glóriát éles kritikák érték, Lewis Hamilton szerint az F1 történetének legrosszabbul kinéző módosítása, míg Nico Hülkenberg nemes egyszerűséggel borzasztónak bélyegezte azt. Nem minden pilóta van azonban a rendszer bevezetése ellen, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint ugyanis a kinézete egyáltalán nem számít, hiszen életeket menthet – a német példákat is hozott az elmúlt esztendőkből: versenyzőket, akiket a glória megmenthetett volna.

te_halo

Vettel így nyilatkozott, miután első ízben kipróbálta az eszközt: „Mindenekelőtt: a pályán való vezetés rendben van, látod, amit látnod kell. Úgy gondolom, hogy esztétikai szempontból még fejlődhet a rendszer, ahogy azt tekintve is, hogy mennyire akadályoz téged. A szimulátorban is teszteltem már a fejvédőt, biztos vagyok benne, hogy hamarosan fejlettebb változataival is találkozhatunk.”

„Alapvetően egyetértek azzal, hogy nem néz ki valami szépen, csakhogy ez a biztonságról szól, segít életeket menteni. Az elmúlt évekből legalább két pilóta eszembe jut, aki ma is köztünk lenne, ha az autójukon fent lett volna ez a rendszer: Henry Surtees és Justin Wilson. Úgy gondolom, hogy lehet, hogy nagyon ronda, de ez sem ér fel azzal, mint ha ez a két srác ma is köztünk lenne.”

henrysurtees_wilson

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?