DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért fog hiányozni Maldonado?

Autótörő, alkalmankénti zseni, aki köré egész kultusz épült, de őt hidegen hagyják a kritikák. Képességeit lehet vitatni, de azt nem, hogy Pastor Maldonado a sokat hiányolt karakterek egyike volt az F1-ben.

Miután kiderült, hogy Pastor Maldonado 2016-ban már nem lesz a Formula-1-es mezőny tagja – szerződése ellenére cserélte Kevin Magnussenre a Renault –, sokan örültek a fejleményeknek, és adtak hálát, hogy az általuk nem F1-be valónak tartott pilóta kikerült az elit rajtrácsról. Máskor arról lehet hallani véleményeket, talán épp ugyanezektől az emberektől, hogy nincsen elég egyéniség a királykategóriában. Pedig Maldonadónál nagyobb karaktert keveset találunk. A BBC Sport cikke alapján összeszedtük, miért.

Balesetek, sok-sok baleset

Kevés versenyzőt lehet fellelni a Formula-1 történetéből, akinek nevével annyira összefonódtak a balesetek, mint Pastor Maldonadóéval. 96 nagydíjából 29-et nem fejezett be, és pályafutása során 39 büntetést szerzett (ebből 12-t ütközés miatt). Ha összeadjuk, 12 900 eurónyi bírságot, 305 másodperc időbüntetést, 88 helynyi hátrasorolást kapunk.



Maradandó pillanatokat alkotott

Természetesen ezek is a bukásokhoz kapcsolhatók, és talán a legemlékezetesebb közülük a 2014-es Bahreini Nagydíj története, amelyen a levegőben megforgatta Esteban Gutierrezt. „Mi volt ez?” – kérdezte hitetlenül a mexikói is a rádióban. Maldonado figyelmeztetést és öthelyes rajtbüntetést kapott.

Alkalmanként megvillanó zsenialitás

Ha a Formula-1-es mezőnyre tekintünk, a jól ismert világbajnokok (Vettel, Hamilton, Raikkönen, Alonso és Button) mellett csupán három futamgyőztest találunk, ami mutatja, mekkora dolog a királykategóriában versenyt nyerni. Maldonadónak sikerült, a 2012-es Spanyol Nagydíjon, ahol a Williams autójával az akkoriban F1 legjobbjának tartott Fernando Alonsót győzte le. Szinte már megmagyarázhatatlan, mi történt a venezuelaival azon a napon. Egyetlen másik versenyen sem tudott dobogóra állni, ráadásul teljes pályafutása során 76 pontot szerzett, ami azt jelenti, hogy egyharmadát azon a barcelonai futamon gyűjtötte!

Kultstátuszba került

Talán nem olyan vakmerő dolog azt mondani, egyetlen pilótáról sem készült annyi mém, mint Maldonadóról. A hasmaldonadocrashedtoday.com azt számolta, mikor ütközött utoljára a venezuelai pilóta. Sokat elmond a készítők érzéseiről, mi fogadja most az oldal látogatóit.

Maldonadót ez nem érdekli

A kritikusokhoz csatlakozott a közelmúltban Mark Webber is, aki a mezőny leggyengébb tagjaként néhány hete a Williams és Lotus pilótáját nevezte meg – akkor nem tudhatta, hogy Maldonado idén már nem lesz a kategóriában. A pilóta azonban szemlátomást immunis a kritikára: „Amikor Pastor balesetezik, az nagy hír. Mikor mások baleseteznek, az nem hír” – mondta Maldonado egy alkalommal a Telegraph lapnak. Még azt is hozzátette, mintegy magyarázva, miért történik mindig valami körülötte: „Mindig is elég tökös voltam ahhoz, hogy minden alkalommal átlépjem a határt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: