DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kilenc évre tervez Azerbajdzsán

A kaukázusi ország fővárosában idén először rendeznek F1-es nagydíjat, szerződésük azonban kapásból 9 alkalomra szól. Mindezt pedig csillagászati rendezési díjért cserébe.

 Az azerbajdzsáni news.az híroldal az Autoweek lapra hivatkozva számolt be a Bakuban rendezendő Európai Nagydíj szerződésének részleteiről. Az országban tartandó első Formula-1-es futam időpontja június 19. lesz, ami már önmagában balszerencsés időzítés, mivel ezen a hétvégén tartják a Le Mans-i 24 órás versenyt, ráadásul a nagydíj időmérője egybeesik a francia viadal kezdési időpontjával, a futam pedig abban a pillanatban rajtol, mikor az egynapost leintik. Mivel helyi idő szerint a vasárnapi start időpontja 18 óra, akár még a szürkület is gondot okozhat.



Az Autoweeknek az olasz autóklub elnöke, Sticchi Damiani árult el részleteket Baku szerződéséből. A Hermann Tilke által tervezett azeri pálya 2016 és 2018 között 150 millió dollárt fizet a versenyrendezésért, ez azonban csak a tervezett versenyek első harmadára szól, a kontraktus összesen 9 évet foglal magába, azaz papíron a futam 2024-ig biztosítva van.

Ez évente 50 millió euró: Damiani elmondta, hogy ehhez képest az Olasz Nagydíjtól versenyenként 28 milliót kér az FOM. A monzai szervezők azonban ezt is sokallják, és csak 20 milliót szeretnének fizetni. Ezek után nem csoda, hogy Bernie Ecclestone nem ragaszkodik a hagyományos európai pályákhoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: