DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Versenyeltiltást kaphat jövőre Verstappen

Nem kizárt, hogy ha a holland F1-es több balhéba keveredik az év elején, ki kell hagynia egy futamot. A 18 éves pilóta idén még Maldonadónál is több büntetőpontot kapott.

A Toro Rosso újonca, Max Verstappen számtalan erősen záruló versenyt teljesített szezonja folyamán, az Abu Dhabi Nagydíj azonban nem tartozott közéjük. Hiába előzött ismét számos alkalommal, előbb a Jenson Button ellenében pályán kívül bemutatott előzése miatt kapott 5 másodperces időbüntetést, majd a kék zászlókat nem tartotta tiszteletben, ezért adtak hozzá idejéhez 20-at. Kihágásaiért ráadásul 3 büntetőpontot is neki ítéltek, így összesen 8 egységgel zárta a szezont: Pastor Maldonado neve mellett 6 áll, mindenki más pedig legfeljebb 4-et gyűjtött, tehát a holland zárta élen ezt a nem túl megtisztelő összesítést.



12 pont összegyűjtése egy versenyes eltiltással jár, ráadásul a büntetőpontok nem csak egy szezonra érvényesek, hanem 12 hónap elteltével törlődnek. Verstappen első 2 büntetőpontját Monacóban szerezte, azaz ha a következő év első öt versenyén még 4-et gyűjt, nem vehet részt a következő nagydíjon. Eddig még sosem fordult elő, hogy valaki elérte volna a 12 pontos határt.

 A büntetőpontok listája Abu Dhabit követően:

Max Verstappen – 8 (Monaco: 2; Hungaroring: 3; Abu Dhabi: 3)
Pastor Maldonado – 6 (Malajzia: 3; Hungaroring: 2; Brazília: 1)
Nico Hülkenberg – 4 (Malajzia: 2; Szingapúr: 2)
Romain Grosjean – 4 (Kanada: 2; Magyarország: 2)
Marcus Ericsson – 4 (Ausztria: 2; Olaszország 2)
Sebastian Vettel – 3 (Kanada)
Kimi Raikkonen – 3 (Oroszország)
2 pont: Sergio Perez, Felipe Nasr, Fernando Alonso, Jenson Button, Danyiil Kvjat, Lewis Hamilton, Roberto Merhi, Valtteri Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: