DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Dönteni kell az F1-ről: sport vagy show?

Egyre több kritikát kap a Formula-1 azzal kapcsolatban, hogy unalmas versenyeket látnak a nézők – a változást szabálymódosításokkal szeretnék elérni, előtte azonban fontos dolgokat kell mérlegelni.

A csökkenő nézőszámon szórakoztatóbb futamokkal lehetne javítani, ezért 2017-től jelentős szabályváltoztatásokat terveznek annak érdekében, hogy növeljék a show-t. A gyorsabb autók, a gumik változtatása, az alternatív motor mind-mind azt a célt szolgálná, hogy a nézők jobban élvezhessék a futamokat. A Williams teljesítményért felelős főmérnöke, Rob Smedley szerint az F1 vezetőségének mérlegelnie kell, hogy sportot szeretnének-e, vagy show-t.

 Field



„Úgy gondolom, hogy jó műsort szolgáltatunk” – mondta Smedley. „A Formula-1-nek el kell döntenie, hogy micsoda, ahogy a focinak is. Sport vagy szórakozás? Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy ’az emberek élvezik?’ A válasz az, hogy igen. Fantasztikus show-t adunk. Alapvetően nagyon jó csomag áll rendelkezésünkre, de még jobban kell csinálnunk.”

„Én focirajongó vagyok, és néha megnézem, de unalmas az egész, nem izgalmas és nem szórakoztató. De ettől függetlenül még szeretem, és azt hiszem, a Formula-1 is ilyen. Néha teljesen lenyűgöző versenyeink vannak, amelyeket természetesen fantasztikus megnézni, de néha nem ilyenek. Azt hiszem, megvan a megfelelő egyensúly.” 

Smedley úgy nyilakozott, a Formula-1 kiszámíthatóvá válhat, amennyiben a tervezett változtatásokat bevezetik: „Át lehet alakítani pusztán szórakoztatássá, és bevezetni mindenfélét a versenyzési elemek mellé. De ha ezt tesszük, akkor show-vá változtatjuk, nem lesz benne sport és elveszik az izgalom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: