DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Ecclestone: Cosworth-motor kell az F1-be!

Vagy legalábbis valami olyasmi: a 84 éves milliárdos hangsúlyozta, hogy nem alakulhatott volna ki a Red Bull-krízishez hasonló helyzet, ha lenne a királykategóriában egy független motorgyártó.

A Red Bull motormizériájával kapcsolatban, mely akár ki is kényszerítheti az energiaitalosokat a sportágból, sokan sok mindent mondtak már, így Bernie Ecclestone is, akit a Sky Sports ismét megszólaltatott a kérdésben. Az F1 mindenható ura többek közt arról is beszélt, vajon a Ferrari tényleg döntött-e arról, hogy nem ad erőforrásokat a négyszeres világbajnok Milton Keynes-i istállónak:

„Meglátjuk. Amikor az emberek nemet mondanak valamire, a sokszor nem úgy gondolják, hanem úgy, hogy talán. Szóval majd kiderül” – mondta Ecclestone, majd amikor arról kérdezték, hogy vajon a Honda dobhat-e nekik mentőövet, így felelt: „Több lehetőség van, mint az emberek gondolnák.”

Felmerült már olyan pletyka is a sajtóban, miszerint a Red Bull megvásárolhatja a Cosworth-ot, s ezzel kvázi saját motorokat gyárthat, ám ennek igen csekély a valószínűsége. Ettől függetlenül Ecclestone szavaiban is felmerült a legendás brit gyártó, méghozzá annak példájaként, hogy mire lenne szüksége az F1-nek: „Kell egy másik Cosworth, alapvetően ezt akarjuk: a cél, hogy ha bárki csapatot akar indítani, tudja, hogy honnan szerezhet motort. Ma ugyanis ez nincs így.”

cosworth_logo



A független motorszállítóra Ecclestone szerint azért is szükség lenne, mert a jelenlegi rendszerben túl nagy szava van a gyártóknak – a 84 éves milliárdos ezt így illusztrálta: „Ha van egy csapatod, melyet a Mercedes lát el motorokkal, akkor ha meg akarnak szavaztatni valamit, azt meg kell szavaznod, különben van rá esély, hogy a továbbiakban nem kapod majd azt a motort, amit addig.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: