DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Ferrari sem ad motort a Red Bullnak!

Német lapértesülések szerint a Ferrari úgy döntött, hogy egyedül a Toro Rossónak hajlandó motort kínálni 2016-ban. Az indok ugyanaz, mint a Mercedes esetében: nem akarnak erősíteni egy F1-es riválist.

Ha az Auto Motor und Sport híre igaz, a Mercedes által visszautasított Red Bull motor nélkül marad, és mindkét csapatával kiszáll a Formula-1-ből – hiába a látszatgesztus, a Toro Rosso minden bizonnyal nem maradna egyedül a sportágban. Korábban a Ferrari tavalyi erőforrásokat ajánlott az energiaitalos csapatnak, Dietrich Mateschitz tulajdonos azonban kijelentette, csak versenyképes motorral hajlandó az F1-ben maradni. Az osztrák azt is elmondta, október végéig végleges döntést kell hozniuk.

Christian Horner az első szabadedzést követően a Sky Sportnak reagált a hírre: ő arról beszélt, hogy egyelőre minden nyílt, nem született még végleges döntés. Nem szabad elfelejteni, hogy Horner néhány napja arról beszélt, tárgyalnak a Mercedesszel, miközben a németek állításuk szerint már rég nemet mondtak.



A korábbi F1-es, Martin Brundle Szocsiban arról számolt be, a paddockban valószínűbbnek tartják a Red Bull távozását, mint azt, hogy a csapat marad. Egyes hangok szerint egyedül az az út maradt az istálló számára, hogy visszatérjen a Renault-hoz – a francia erőforrás azonban nem versenyképes, ráadásul már két hónapja megkezdték a szakítás hivatalos papírmunkáját, nehéz elképzelni, hogy innen lenne visszaút.

Maurizio Arrivabene Ferrari-főnök a brazil Globo tévének arról beszélt – még a Red Bull jövő évben 2015-ös motorokkal ellátásával kapcsolatban –, hogy a Ferrarinak már nincs elég ideje arra, hogy a gyári istálló, Sauber és Haas mellett még két csapat számára legyártson 2016-os motorokat. Arrivabene arról is beszélt, nem ők hibásak a helyzetért, amibe a Red Bull csöppent:

„Nincs motorjuk a következő évre, és úgy tűnik, mintha mi lennénk vétkesek, de nem erről van szó. Meggyőződésem, hogy biztosak voltak benne, a Mercedes motorjait fogják használni 2016-ban. Ezért nem csupán a Renault-val, de az Infinitivel és Totallal is felbontották a szerződést. De a Mercedes nemet mondott, és csak ekkor jöttek hozzánk. Ha júniusban tették volna például, lett volna időnk rá. De Monza után odajönni beszélni…” – magyarázta Arrivabene. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: