DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas szerint az F1-ben rengeteg a dráma

Gondoltuk volna, hogy az amerikai autósportból érkező csapattulajdonost a Formula-1-ben látható fordulatok és az izgalmak nyűgözik le? Más kérdés, hogy nem pont a pályán zajló eseményekre célzott.

A csapata jövő évi F1-es debütálására készülő amerikai Gene Haas abban a kivételes helyzetben van, hogy az óceán mindkét partjának versenyzésére remek rálátással rendelkezik. A NASCAR-csapatát évek óta működtető tulajdonos szerint pedig a Formula-1 sokkal jobban képes magára vonni a közönség figyelmét a folyamatos pályán kívüli vitákkal és eseményekkel.

„Rengeteg a dráma” - állapította meg Haas, elnézve a jelenlegi mezőnyt, amelyben még három istálló sem rendelkezik motorszerződéssel 2016-ra. „Tavaly is arról beszéltek, hogy három csapat is kiszáll, de végül csak a Caterham tűnt el. Úgy tűnik, minden évben előjön ez, hogy gond van 2-3 alakulatnál, ám aztán mégis minden évben megjelennek és folytatják a versenyzést. Az F1 szerintem átláthatóbban működik, mint a NASCAR, hiszen itt mindig mindent nyilvánosan beszélnek meg.”

EasyCapture1_2



Persze valószínűleg a csapatok nem ragaszkodnának ahhoz, hogy a körülöttük zajló minden rezzenésről és szóváltásról értesüljön a világ, viszont Haasnak igaza lehet abban, hogy a média jóval nagyobb felhajtást generál a legapróbb események körül is, mint minden más versenysportban - ez pedig jól is jöhet a magukat népszerűsíteni igyekvő márkáknak a több sajtómegjelenés miatt.

„Itt vannak például ezek a stratégiai megbeszélések, ahol folyamatosan feldobnak mindenféle lehetetlen javaslatot, aztán a média azonnal tényként közli őket. Pedig csak egy ötletről volt szó, amit valaki felvetett, és talán még az is nagyon távol van, hogy egyáltalán tárgyaljanak róla” - mutatott rá a Motorsportnak nyilatkozó Haas, majd ezek fényében ismét megállapította: „Mindenesetre az F1-ben rengeteg a dráma - még annál is több, mint a NASCAR-ban.”

 

Az amerikai csapattulajdonos szerint a két sorozat irányításában is nagy különbségek tapasztalhatók: „Az FIA sokkal demokratikusabb. A NASCAR ehhez képest inkább egy diktatúrára hasonlít. Meghallgatják ugyan mindenkinek a véleményét, de mégis ők mondják meg, hogy mit fogunk csinálni. Az F1-ben mindenki előállhat a saját ötletével a stratégiai gyűlésen, amiről aztán szavazhatnak a résztvevők.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: