DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 14. péntek
F1

Vettel: Elfelejtették, milyen jó volt a Renault

Sebastian Vettel 41 F1-es győzelme közül 38-at Red Bullal szerzett, és minden esetben Renault-motor dohogott mögötte - szerinte erre az időszakra kellene gondolnia a franciák bírálóinak.

Természetes, hogy a német pilótának remek emlékei vannak a rombuszos gyártóról, hiszen a Renault-nak jelentős szerepe volt abban, hogy Vettel négy világbajnoki címig hasítson 2010 és 2013 között. A Red Bull szenvedése tavaly, még Vettel Milton Keynes-i regnálása alatt kezdődött, és bizony, ez is közrejátszott abban, hogy a heppenheimi Maranellóba tette át székhelyét. Ennek ellenére úgy véli, sokkal pozitívabban kellene viseltetni a gyártó irányt.



„Természetesen szomorú ezt hallani” - idézte Vettelt az Autosport azzal kapcsolatban, hogy a Renault szakítani fog a Red Bullal év végén. „A partnerkapcsolat tevékeny részesei voltak, és nagyok sikeres éveket tudhattunk magunk mögött. Ezeket azonban hamar elfelejtették a jelenlegi szituációnak köszönhetően.”

Vettel kiemelte, hogy részben a Renault-nak köszönhető az is, hogy annak idején sikerült kifejleszteni az úgynevezett „befújt diffúzort”. „A Renault fantasztikus munkát végzett a múltban. Erős motorokkal láttak el minket, a legújabb technikákat bocsátották a rendelkezésünkre, amelyek nagyon versenyképesnek bizonyultak a befújt diffúzoros időszakban. Úgy vélem, hogy a Renault az egyik és a legfejlettebb gyártó volt akkor. Az emberek nagyon sok mindent elfelejtenek róluk, de remélem, hogy a sportágban maradnak majd.”

Fernando Alonso mindkét világbajnoki címét a Renault-val szerezte 2005-ben és 2006-ban, reméli, hogy volt gárdája, a mostani Lotus lábra kap majd nekik köszönhetően. „A Renault nagyon nagy gyártó, hosszú történelemmel, így ha saját csapattal, vagy máshogy, de itt maradnak, úgy gondolom, a legjobbat teszik maguknak és a Forma-1-nek is. A Renault és a Forma-1 története mindig is összetartozott, így remélem, maradni fognak” - tette hozzá a spanyol. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: