DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 3. hétfő
F1

Jön-e az F1-be az Aston Martin?

Úgy tűnik, igen. Bár a Red Bull-lal emlegetett megállapodás minden bizonnyal nem fog megvalósulni, több másik csapat azon dolgozik, hogy megnyerje magának a márkát.

A Red Bull és Aston Martin partnersége előtt a csapat és a Mercedes motorszállítói kapcsolata nyithatott volna utat. A német konszern ugyanis 5 %-os tulajdonosként érdekelt az Aston Martinban, amely olyan együttműködésbe lépett volna a Red Bull-lal, mint jelenleg az Infiniti – mely a Nissan, ezáltal pedig Renault körébe tartozik, így búcsút int az energiaitalosoknak, ha azok szakítanak a franciákkal.

A Mercedes azonban nem akar motort adni egy olyan erős istállónak, mint a négyszeres konstruktőri bajnok Red Bull – inkább a Manorral tárgyalnak –, ez pedig az Aston Martin-megállapodást is gátolja, különösen, hogy az osztrákok előtt egyetlen járható út maradt: a Ferrari, amely a brit márka közvetlen riválisa a luxusautók piacán.



A motorsport.com információi szerint azonban lehetséges, hogy az Aston Martin más csapatokkal fog társulni, szigorúan a Mercedes-motorosok közül. Így a Williams és Force India esélyesek. Előbbi csapat nyíltan elismeri, üdvözölne egy ilyen partnerkapcsolatot:

„Csapatként mindig figyelned kell a lehetőségeid, az Aston Martin pedig egy nagyszerű márka, egy nagyszerű brit márka” – mondta Claire Williams csapatfőnök-helyettes. „Úgy gondolom, hogy a velük való partnerség jól működne. Ahogy mindenki tudja, tárgyalnak a Force Indiával, és azt is mindenki tudja, hogy nekünk hosszú távú kapcsolatunk van a Mercedesszel, és elégedettek vagyunk a partnerséggel.”

Azt viszont elismerte, a Force Indiával ellentétben ők még nem egyezkedtek az Aston Martinnal. „Eddig semmiféle párbeszédre nem került sor. De boldogak vagyunk a partnerkapcsolattal a Mercedes márkával, és ugyanazok lennénk egy Aston Martin-együttműködéssel.”

Williams azt is bevallotta, az egyezséggel járó szponzorpénz is jól jönne. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy remek márkákat tudtunk a csapathoz csábítani az elmúlt pár évben. Ha valaki szponzorálni akarná a csapatot, és 10 millió fontot adna, azonnal elfogadnám, és megadnám a szükséges eszközöket. De nem fogok az értéken felül kínálni, túl sok mindent nem adok érte cserébe. Akarom azt a 10 milliót. Nem fogok azért nemet mondani, mert 40 millióra lenne szükség. Kell, hogy a csapatom folytathassa” – magyarázta Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: