DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Button: Elég volt a halálesetekből!

Bár korábban maga is azt vallotta, hogy a nyílt pilótafülke az F1 szerves része, három honfitársa, illetve Jules Bianchi halála után Jenson Button már a zárt cockpit mellett emelt szót.

Nincs teljes egyetértés a Formula-1 versenyzői között a zárt pilótafülkékkel kapcsolatban: míg például Nico Hülkenberg szerint „kiherélné” az F1-et ez a módosítás, addig Jenson Button azon a véleményen van, hogy mindent meg kell tenni a halálesetek megállításáért, s ezért az sem nagy ár, ha a tradíciókkal szembemenvén megszűnnek a teljesen nyílt pilótafülkék.

wheldon_crash



A 2009-es világbajnokot magával ragadták az érzelmek: „Gyermekként Justin Wilson, Dan Wheldon, Anthony Davidson és én gondtalanul gokartoztunk mindenfelé a világban. Mostanra ketten már elmentek közülük... Valamit tenni  kell” – mondta Button, aki egy korábbi tragédiát is felidézett, mely szintén egy brit versenyző életét követelte:

„Ez ma már nem történhet meg a motorsportban, nem a hetvenes években élünk! Ennél okosabbnak kellene lennünk... Korábban én is azok közé tartoztam, akik azt mondták, hogy meg kell tartanunk a nyílt pilótafülkéket, de ebből elég! Ideje valami komoly lépést tenni, nem lesz elég a fejtámla átalakítása vagy valami hasonló. Védelem kell a fejünk fölé, inkább előbb, mint később. Henry Surtees óta sok fejsérülés végződött halállal. Ezen változtatni kell” – mondta Button, akivel Hamilton is hajlamos egyetérteni:

„Könnyen lehet, hogy ez a jövő. Túl sok haláleset történt ebben az időszakban, persze kevesebb, mint húsz évvel ezelőtt, de így is túl sok. Egynek sem szabadna történnie! Változtatnunk kell, hogy az F1-ben és más kategóriákban is fejlődjön a biztonság” – mondta a címvédő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: