DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Néhány új szabály miatt szenvedett a Red Bull

Christian Horner javulásról beszél az elmúlt két-három F1-es versenyen, miközben a tervezőgárda nem tétlenkedik: egy korábbi aerodinamikai megoldást élesztett újjá a Magyar Nagydíjon.

A nem is olyan rég még versenyeket sorozatban nyerő Red Bullnak a 2015-ös szezon tizedik állomásáig, a Magyar Nagydíjig tartott, hogy végre felmutasson egy dobogós helyet. Ezt megelőzően Monacóban negyedik-ötödik pozícióban értek célba, minden más versenyen azonban hatodik hely volt a maximum. A csapat elsősorban a Renault motorját okolja a teljesítményhiányért, de Christian Horner most bevallotta: a karosszéria sem volt tökéletes, de azóta sikerült javulni.

„Úgy gondolom, az aerós fiúknak sikerült javítaniuk az autó elején. Mechanikailag is történt előrelépés. Véleményem szerint a téli szabályváltoztatások igazán nem büntettek minket az autó elejét illetően, de mostanra már sikerült kihevernünk őket. Úgy gondolom, az utolsó két-három verseny egészen pozitív volt a karosszériát illetően” – nyilatkozott ellentmondásosan Horner. Tavalyhoz képest az orrkúpra és padlólemezre vonatkozó szabályok változtak, a Red Bull pedig teljesen új fejlesztésű, rövid orrt szállított a Spanyol Nagydíjra.



A Formula1.com ugyanakkor a Red Bull egyik, Magyar Nagydíjon debütáló „újítására” hívta fel a figyelmet, a befújt tengelyre, amelyet még 2012-ben ők fejlesztettek ki. Akkor a megoldás egy forgó kerékagyat tartalmazott, amelyet fél szezonnal később az FIA szabálytalan mozgó alkatrésznek minősített.

A Williams azonban 2013-ban forradalmasította a megoldást, egy rögzített cső beiktatásával a középső kerékagyon belül, amely feloldotta a korábbi szabálytalanságot. Akkori autóján a Red Bull is átvette a megoldást, az RB11-en pedig a Hungaroringen jelent meg. A karosszéira aerodinamikája egyre kifinomultabbá vált az elmúlt néhány versenyen, a befújt tengely pedig segíti a fékek és gumik optimálisan tartását.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: