DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

45 lóerővel javulhat a Honda

A McLaren újabb jó eredményben bízhat Spában, ugyanis motorfejlesztéseket kap a Hondától, amely összes maradék F1-es zsetonját felhasználhatja. Boullier szerint 700 emberre lenne szükség, hogy felzárkózzanak.

A McLaren-Honda – hála a körülményeknek, azaz a versenytársak balszerencséjének – szezonja legjobb eredményét érte el a Magyar Nagydíjon, ahol Fernando Alonso ötödik pozícióban ért célba, kettő pont pedig Jenson Buttonnak is jutott. A következő versenyt, a Belga Nagydíjat pedig ugyancsak okkal várhatják: a japánok motorsportfőnöke, Yasuhisa Arai Magyarországon megerősítette, hogy a Honda Spába új, fejlesztett erőforrást szállít.

A spanyol Marca lap arról értesült, hogy a Honda összes vagy legtöbb maradék zsetonját felhasználja a módosításhoz, ez pedig körülbelül 45 lóerő többletet jelent. Persze önmagában ez sem lesz elég ahhoz, hogy rögtön az élmezőnybe ugorjanak. „Körülbelül 120 lóerő hiányban vagyunk a Mercedeshez képest” – mondta Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója.



A japán NHK csatornának hozzátette, a szakembergárda bővítése lenne célravezető, ha a Honda eredményeket akar. „Remélem, hogy tudatában vannak a szituációnak, és tervük van, hogyan pótolják az elveszített időt. Természetesen időt nem lehet vásárolni, de az erőforrásokat lehet bővíteni. 450 ember most elegendő a Mercedesnek, így a Hondának 700-ra van szüksége, hogy felzárkózhassunk.”

Egy bennfentes a német Speed Week lapnak elárulta, Arai és a projekt továbbra is élvezi a Honda új elnök-vezérigazgatója, Takahiro Hachigo bizalmát. A McLaren emlékezetes módon vallott csúfos kudarcot Hachigo szeme láttára az Osztrák Nagydíjon, a 10. körben már egyik autó sem volt versenyben a futamon, ahova a nagyfőnök személyesen látogatott ki.

Arai hozzátette, a Magyar Nagydíjon valódi fejlődést értek el, a motor végre teljes gőzerővel dolgozott meghibásodás nélkül. „Nem volt korlátozva, lefojtva, és működött” – mondta az UOL Esportének. „Őszintén, nagyon boldog vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a csapatnak és a gyáraknak is Sakurában és Wokingban. Sok ember dolgozik keményen, az eredmény pedig már látható.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: