DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Mi kell a nézőknek? Elérhetőbb pilóták!

A Lotus helyettes csapatfőnöke szerint az F1-es csapatoknak segítenie kell a versenyek promótereit a futamok körüli felhajtásban - például több szurkoló-versenyző interakcióval a hétvége folyamán.

A Forma-1 modernkori történetében a legtöbb szabályt a sportág biztonságosabbá és olcsóbbá tétele miatt hozták, de egyszer sem volt olyan eltökélt a száguldó cirkusz népes családja a show javításáért, mint manapság. Csapatfőnökök, prominens személyiségek, a legnagyobb vezetők, sőt maguk az F1-es pilóták is megszólaltak már a témában, ami tényleg azt jelzi, hogy minden eddiginél nagyobb a szándék a sportág látványossá tételére – amellett, hogy megnyilatkozásokból az is kisejlik, hogy a problémák is minden eddiginél nagyobbak.

Federico Gastaldi, a Lotus helyettes irányítója úgy véli, hogy a csapatoknak elsődleges szerepe van abban, hogy népszerűbbé tegyék a sportágat – de nem csak azzal, hogy javítanak a show-n, hanem egyenesen tanítani kellene a Forma-1-et a következő generációknak. „Nyíltabbnak kell lennünk, hogy segítsük a promótereket a jegyek eladásában” – mondta az argentin az Autosportnak. „Ha a promóterek nehézségekbe ütköznek, elmaradhat a verseny, ami nem túl jó a Forma-1 jövőjére nézve.”



„Emellett a szponzoroknak is meg kell mutatni, hogyan tudnak nyereségesek lenni, a médiának pedig azt, hogyan tudnak javítani a show-n a nézők érdekében. Bőkezűbbnek kell lennünk az időnkkel, beleértve a versenyzőket is, akiket elérhetőbbé kell tennünk. Megértem, hogy stresszes a munkájuk, de jó lenne, ha megtalálnánk ennek a módját. Minden arról szól, hogy tanítsuk az embereket – Argentínából származok, és ott a Forma-1 olyan népszerű, mint Brazíliában a futball. A mostani generációnak meg kell tanítani, hogy a Forma-1 remek sportág, mert még mindig úgy gondolom, hogy ez nyújtja a legjobb show-t a világon” – tette hozzá Gastaldi.

Felipe Massa szerint az lenne a legjobb, ha az F1 tanulni tudna más sportágaktól – például a kosárlabdától. „Úgy gondolom, hogy a Forma-1-nek intelligensé kell válnia, és javítania kell a show-n. Például nemrég kosárlabda-döntőket néztem, és követtem Instagramon. Elképesztő, hogyan segítik a versengést, Instagramon keresztül rengeteg információhoz lehet jutni. Itt is erre van szükségünk – meg kell néznünk, és egyszerűen le kell másolnunk azokat a fogásokat, melyeket máshol is alkalmaznak, mert jót tesznek a rajongóknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: