DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az Aston Martin tárgyal a Red Bull-lal?

A sajtóhírek arról szólnak, hogy a brit cég jövőre a négyszeres bajnokcsapat oldalán csatlakozhat az F1-es mezőnyhöz – méghozzá Mercedes-motorokkal. Elmagyarázzuk, hogyan lehetséges ez.

A 2010 és 2013 között legyőzhetetlen istálló kapcsolata idén jelentősen megromlott motorpartnerével, a nem versenyképes Renault-val, ezért szóba hozták már őket az Audi gyári csapataként, valamint a Ferrari-motorra váltást is emlegették. Az Autosport lap legfrissebb híre szerint az Aston Martin csatlakozhat a csapathoz, mint annak márkapartnere – ezt a szerepet jelenleg az Infiniti látja el.

Az Aston Martin 5 %-os résztulajdonosa a Mercedes, míg az Infiniti a Nissan prémiummárkája, amely gyártó a Renault-val tartozik azonos konszernbe. Ez megmagyarázza, miért és hogyan válthatna a Red Bull a Mercedes motorjaira, annak ellenére, hogy a lehetőséget a múltban már kizárták.

Az Aston Martin korábban 1959-ben és 1960-ban versenyzett a sorozatban, részvételüket a Formula-1 egyik legnagyobb bukásaként tartják számon


A hírek szerint a tárgyalásokat az Aston Martin vezetője, Andy Palmer, valamint marketing- és kommunikációs igazgatója, Simon Sproule kezdeményezte. Ugyanez a két menedzser a múltban a Nissannál dolgozott, az Infiniti-Red Bull megállapodás szintén az ő nevükhöz fűződik.

Bár a Red Bull és Renault szerződése 2016 végéig érvényes, a jelek arra utalnak, hogy közös megegyezéssel felbonthatják azt már idén: főleg a Red Bull részéről, de mindkét irányból panaszok érkeztek a másik félre, ráadásul a Renault maga is beismerte, számára továbbra is opció, hogy már jövőre saját csapatot indít vagy kiszáll a bajnokságból.

Az Autocar lap felkereste az Aston Martint, ők azonban nem válaszoltak kérdéseikre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: