DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Megkönyörültek a mellényúló McLarenen

Az időmérő után néhány órára komolyan felmerült annak veszélye, hogy Fernando Alonsót a mezőny végére sorolják, mivel a McLaren figyelmetlenül reagált egy váratlan helyzetre.

A csapat azzal váltotta ki a versenybírók nemtetszését, hogy a Q1-ben Fernando Alonso autójára egy olyan abroncsot is felszereltek, ami Jenson Button számára volt kijelölve - a pilóták között ilyen gumicserét pedig, legyen az véletlen vagy szándékos, nem engedélyeznek a szabályok. A McLarent meghallgatásra magukhoz hívatták a felügyelők, hogy mi is történt pontosan, azt pedig Eric Boullier öntötte szavakba:

„Mindkét autónkat egyszerre hívtuk ki a bokszba, majd egy kis zűrzavar keletkezett. Jensont kihívták az FIA mérlegelésére, így Fernando megelőzte őt, majd Jenson egyik gumija került fel Fernando autójára” - utalt a csapat versenyigazgatója arra, hogy bizonyára az egyik szerelő hibázott.

Dppi_00115010_055



Bár sokan azt gyanították, hogy egy ilyen vétség az adott eseményről, jelenleg az időmérőről való kizárást vonja maga után, az FIA mégsem alkalmazott ilyen kemény szankciót az istálló ellen, és csak egy megrovásban részesítették a McLarent.

„A csapat elismerte, hogy rossz gumit helyeztek fel a 14-es autóra egy kommunikációs hiba miatt” - áll a szövetség szűkszavú indoklásában.

A McLaren mindenesetre Silverstone-ban sem tündökölt a kvalifikáción, Alonso egy hellyel csapattársa előtt, a 17. pozícióban zárt, így egy esetleges büntetés esetén is csak hárommal csúszott volna hátrébb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: