DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A három kiállás lenne a gyorsabb, de…

Az F1-es kizárólagos gumibeszállítójaként funkcionáló Pirelli a Bahreini Nagydíj előtt is nyilvánosságra hozta saját elképzelését arról, hogy melyik lenne az ideális bokszstratégia a versenyen.

Ők lényegében az egyetlen olyan résztvevői az F1-es vérkeringésnek, akik az összes csapat gumikra vonatkozó adatait látják, így nyilván érdemes odafigyelni mindig arra, amit mondanak, hiszen nekik áll a legtöbb információ a rendelkezésükre az ideális versenytaktikák kiszámításához.

A Bahreini Nagydíjon szerintük a következő lesz a nyerő recept: „A stratégiák szempontjából Bahreinben elég hasonló lesz a helyzet, mint Kínában volt. Elméletileg itt is a három bokszkiállás lenne a leggyorsabb, mégis valószínűbb az, hogy a többség két kiállást fog alkalmazni. Az egész versenytávra levetített különbség az ideális két, illetve három kiállásos taktika között hat tizedmásodperc, de a valóságban a forgalommal is számolni kell, ezért a gyakorlatban valószínűleg a két kiállás lesz a gyorsabb. Tehát az ideális két kiállásos taktikánk az 57 körös versenyre a következő: rajt a lágy gumikon, a 19. körben váltás egy újabb lágy szettre, majd végül a 38. körben a közepesre. A legjobb három kiállásos taktika forgatókönyve: rajt a lágyakon, majd a 15. és a 35. körben is csere egy-egy újabb lágy szettre, végül a 46. körben a közepesre” – olvashatjuk a Pirelli által kiküldött hivatalos sajtóközleményben.



Ha ebből a lényeget és a pozitívumot szeretnénk kiszűrni, akkor megállapíthatjuk, hogy az, hogy mindössze hat tizedmásodperc differencia van az ideális három, illetve két kiállásos bokszstratégia között, rendkívül izgalmas taktikai csatát tartogat a magyar idő szerint 17 órakor kezdődő versenyre. Könnyen elképzelhető például az is, hogy a Mercedes és a Ferrari kettőse közül valakit eltérő taktikára helyez majd csapata, mint a többieket, ezzel csavarva egyet (kettőt, sokat…) a verseny menetén.

Tovább fokozhatja az izgalmakat az a tény, hogy a levegő fokozatos lehűlésével a gumikopás mértéke csökkenhet, így a verseny vége felé közeledve várhatóan hosszabb etapokat lehet majd teljesíteni az abroncsokon, mint előtte. Nyilván az sem véletlen, hogy a Pirelli számításai szerint a végén lesz érdemes feltenni a közepes keveréket, hiszen a lágy gumik jelentette jobb tapadás addig jelenthet nagyobb előnyt, amíg viszonylag meleg az aszfalt, ami a verseny első felében lesz így.

A top10-ből mindenki a lágy gumikon fog elrajtolni, így a kérdés csak az, utána ki hogyan alakítja majd saját boksztaktikáját. A két keverék közötti jelentős, körönként mintegy két másodperces időkülönbség további teret enged a különböző stratégiai forgatókönyvek alkalmazásának. 

„A teljesítménykülönbség, amit a két gumikeverék között láttunk a szombati időmérőn, megerősítette azt a tényt, hogy a lágy keverék lesz a legjobb versenygumi vasárnap. Izgalmas lesz megfigyelni, hogy a Mercedes és a Ferrari hogyan használja ezeket az abroncsokat a hosszabb etapok során, mert ez számos különböző taktikázási lehetőség előtt nyithatja meg az utat” – visszhangozta a fentebb elhangzottak Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: