DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az FIA nem híve a női F1-es sorozatnak

A szövetség női bizottságának elnöke először dühösen reagált, mikor Bernie Ecclestone javaslatával kapcsolatban keresték fel. Szerinte a motorsport nagy erénye, hogy a két nem azonos feltételekkel versenyezhet.

A Formula-1 84 esztendős vezetője a Malajziai Nagydíjon állt elő ötletével, mely szerint létre kellene hozni egy új sorozatot a versenyhétvégék keretein belül, amelyben kizárólag nők vennének részt. Ezzel nagyobb nyilvánosságot kaphatnának a gyengébbik nem képviselői, ráadásul új szponzorok is érkezhetnének. A lehetséges résztvevők nem lelkesedtek az ötletért, a williamses Susie Wolff kijelentette, hogy ő el sem indulna a versenyben.

Az Associated Press hírügynökség Ecclestone nyilatkozata után hamar felkereste az FIA női motorsport-bizottságának elnökét, Michele Moutont, hogy álláspontjáról kérdezzék. E-mailben egy indulatos választ kaptak. „Talán amikor az F1 csökkenő közönségét látja, csak a show miatt gondol a nőkre. Nagyon dühös és csalódott vagyok!” – írta akkor Mouton.



Azóta egy jóval higgadtabb hangvételű közlemény is érkezett az FIA tisztségviselőjétől, amelynek központi gondolata továbbra is az, hogy a nőknek a férfiak mezőnyében a helye. „A kizárólag nőknek szóló verseny gondolatát nem vetnénk el valódi vita és felmérések nélkül. De saját, versenyzőként szerzett tapasztalataim alapján őszintén abban hiszem, hogy a nők azonos szinten akarnak szerepelni, mint a férfiak. Évtizedeken keresztül bebizonyították, hogy ez lehetséges, habár csak néhányan” – álltak a második közleményben Mouton szavai, aki egyértelműen ennek a néhánynak egyike: a rali-világbajnokság 1982-es szezonjában az összetett második helyéig jutott, sokak szerint ő minden idők legeredményesebb női autóversenyzője.

„A motorsport annak a csupán három sportnak az egyike, a vitorlázás és lovaglás mellett, ahol a férfiak és nők egymás oldalán versenyezhetnek, egyazon szabályok szerint, egyazon értékelésben. Ezek az egyenlő feltételek a teljesítmény valódi mutatói, a sportolókat pedig arra késztetik, hogy a legjobbak legyenek a világon, nemtől függetlenül. Továbbra is hirdetnünk kell, hogy a motorsport mindenki számára nyitva áll, ugyanolyan lehetőségekkel a sikerre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: