DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettel: Be akarok rúgni, nem érdekel semmi

Sebastian Vettel volt a nap embere, a Ferrari új versenyzője megszerezte első győzelmét az olasz csapattal, legyőzve az előző futamon még fél perccel gyorsabb Mercedeseket az F1-es Malajziai Nagydíjon.

Hamarabb megtörtént, mint bárki számított volna rá, amiben a Ferrari reménykedett: Sebastian Vettel az egész Malajziai Nagydíjon tartotta a lépést a Mercedes pilótáival, két kiállásos taktikájával pedig végül 8,5 másodperces előnnyel megszerezte első futamgyőzelmét új csapata színeiben, mindössze második versenyén az istállóval. Ő maga a 2013-as Brazil, a Ferrari az azévi Spanyol Nagydíj óta nyert először futamot.



„Már jó ideje álltam utoljára a dobogó legtetején. Nem találom most a szavakat. Rendkívüli volt a fogadtatás mind a csapatnál, mind a szurkolóknál, és ez még csak a második futamom. Nagyon büszke vagyok a mai eredményre, tisztán megvertük őket. Nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, kiváló volt az autó, nagyon sok pozitívumot lehetne felsorolni” – mondta a pódiumon Vettel, a Formula-1 történetének mindössze negyedik versenyzője, aki a 40-es határt elérte futamgyőzelmek számában.

„A mai nap nagyon különleges nap. Bennem fog élni még sokáig. A tavalyi év egyáltalán nem sikerült jól számomra. Az autóból nem tudtuk kihozni a teljesítményt. Úgy tűnik, ez az autó nagyon fekszik nekem, ami komoly változás. Egy álom vált valóra. Régen, gyerekként Michaelt néztem, ahogyan versenyzett. Most pedig ez velem történik. Egy az egyben megvertük a Mercedest. Köszönöm a csapatnak, amelyik itt van, köszönöm a maranellóiaknak.”

Az interjúkat készítő Eddie Jordan egy párhuzamot is felvetett: Vettel hasonlóan inspirálja új csapatát, a Ferrarit, mint Lewis Hamilton a Mercedest, miután a McLarentől a német alakulatra váltott. A korábbi csapatfőnök arra volt kíváncsi, hisz benne, hogy a brit pilótához hasonlóan ő is bajnokságot nyerhet? „Persze, ez a célunk, ezért jöttem ide. A mai napon örülnünk kell, hogy megvertük őket, ezt kell folytatni egész évben. De pillanatnyilag engem egyáltalán nem érdekel, ünnepelni akarok, be akarok rúgni, nem érdekel semmi” – zárta a friss győztes, a magyarázkodás pedig Jordanre hárult.

A Mercedes pilótái győzelmi reményekkel vágtak neki a versenynek, de végül be kellett érniük a dobogó második és harmadik fokával. „Először is szeretnék gratulálni a Ferrarinak és Sebastiannak. Azt hiszem, elképesztő tempójuk volt ma. Úgy gondoltuk, hogy előreléphetnek, de azt nem hittük, hogy ennyit fognak fejlődni” – vallotta be a pole-pozícióból startoló Lewis Hamilton. A 2014-es szabályváltoztatások óta a Mercedest először győzték le ennyire problémamentes versenyen. „Leülünk a csapattal, és megbeszéljük, hol veszítettünk. Vannak területek, az egyensúly sem tökéletes. Harcolni fogunk a következő futamon.”

Nico Rosberg autójára használt közepes abroncsok kerültek fel a futam végén, de így sem tudta befogni csapattársát. „A csapatom nevében azt mondhatom, hogy most már egy szinten van velünk a Ferrari. Nem igazán tudok mit mondani a stratégiáról, szerintem jó munkát végeztünk. Gratulálok a Ferrarinak, jó munkát végeztek, és a következő futamon visszatérünk.” Eddie Jordan emlékeztette, hogy 2012-ben a Kínai Nagydíjon ő szerezte meg a jelenlegi Mercedes istálló első győzelmét. „Nagyon szeretem azt a pályát. Természetesen győzni megyünk oda!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: