DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bernie: Pontozott időmérő, fordított rajtrács

Ismét sikerült a frászt hoznia az F1 rajongóira Bernie Ecclestone-nak, akinek legújabb reformötlete alapjaiban forgatná fel a versenyhétvégék menetét. Visszasírjuk még az állórajtos safety cart?

Bernie Ecclestone finoman szólva sem volt elégedett a Melbourne-ben látottakkal, a tőle megszokott kíméletlen őszinteséggel jellemezte a szezonnyitó történéseit. A 84 éves milliárdos tudja, hogy baj van, és azt is, hogy változtatni kell, amihez a csapatok segítségére van szüksége.

„Évek óta egy öreg házat tatarozunk, ami nem jó” – idézi őt az Auto Motor und Sport. „Kissé frusztrált és csalódott vagyok, hogy ide jutottunk. Új szabályok kellenek, de ebbe a csapatoknak is bele kell egyeznie, csakhogy ők csakis akkor működnek együtt, ha az nem akadályozza a saját érdekeiket. Nem várhatjuk a Mercedestől, hogy azt mondják, hogy a jelenlegi motorformula rossz” – mondta Ecclestone, aki nemrég azt is felvetette, hogy a kisebb csapatok mintegy 15 millió dollárért egyenkarosszériát vásárolhassanak.

ecclestone_logo



Nem ez volt az egyetlen különös javaslata mostanában az F1 első emberének, aki forradalmi változtatást vetett fel, mely egyrészt pontozná az időmérőt, másrészt bevezetné azF1-ben a fordított rajtrácsot: „Ha az időmérőre is ugyanannyi pont járna, mint a versenyre, viszont a leggyorsabb pilóta a 12. helyről rajtolna, akkor igazán érdekesek lennének a futamok...”

 

Ennél némileg racionálisabb az, amit a költségek csökkentéséről mondott: „Olyan politika kell, ami csökkenti a motorok árát. És telemetria nélkül is tudnék élni, hiszen már nem fontos a számunkra. A Red Bull pedig azt mondja, hogy csinálhatnánk szélcsatorna nélkül is. Miért ne gondolhatnánk meg ezt is?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: