DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Dennis: A kiscsapatok fegyelmezzék magukat

Határozott véleménye van a McLaren vezérigazgatójának arról, hogy a mezőny kevesebb pénzből gazdálkodó alakulatai miért kardoskodnak folyamatosan költségsapka mellett. Ron Dennis szerint nekik sem a spórolás a céljuk.

A költségsapka ötlete - miszerint egy adott évben minden istálló egy azonos, előre megszabott pénzkeretből gazdálkodhat - többször felmerült már az elmúlt évek során, de legutóbb tavaly is megvétózták azt a nagyobb alakulatok, akiknek értelemszerűen nem lenne ínyére ilyen korlátozás. Dennis szerint egyébként is lehetetlen lenne ellenőrizni egy csapat költekezését, és mindenkinek saját magáért kellene felelnie, annak érdekében, hogy ne hozza önmagát financiálisan nehéz helyzetbe.

Dppi_00215001_102



„Minden egyes évben ugyanaz történik: a Formula-1-es csapatok elköltik az összes rendelkezésükre álló pénzt, és ez mindig így is lesz. Olyan új módokat találnak a pénz elköltésére, amelyekről sokan talán nem is gondolták volna, hogy léteznek. A költségvetés határait a csapat egy vezetőségi tagjának kell megállapítania - ezt nem lehet egy külsős egységből irányítani” - idézi a McLaren első emberét az ESPNF1.

„Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mire költ. Nem számít, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be, hiszen ebben a sportban ha az ember bármire is el akarja költeni a pénzét, arra el is költheti. Minden csapattól önfegyelemre lenne szükség ezen a téren.”

Dennis szerint ráadásul amikor a kicsik a költségsapkáért kardoskodnak, akkor nem is saját túlélésük, hanem a többiek legyőzése lebeg a szemük előtt - ezt a hozzáállást pedig elítélendőnek tartja.

„Amikor józan ésszel próbálunk beszélni a kiscsapatokkal arról, hogy szerintük mely területeken tudnánk csökkenteni a költségeket, az érvelésük mindig nagyon homályos, és a mondandójuk valójában azt takarja, hogy azért akarnak költségsapkát, mert a nagyok túl versenyképesek hozzájuk képest” - magyarázta. „Általában olyan dolgokra fókuszálnak, amijük nincs meg, ahelyett, hogy ténylegesen spórolni próbálnának.”

„Már az ősidőkben is mindenki tisztában volt vele, hogy vannak csapatok, akik versenyeznek, és vannak olyanok, akik versenyképesek - a kettő között pedig nagy különbségek vannak a költségvetést illetően. Háromszor többe kerül versenyképesnek lenni, mint versenyezni. Attól viszont senki sem lesz versenyképesebb, ha költségsapkát akar rákényszeríteni azokra, akik háromszor többet költenek náluk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: