DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Először van az arab világnak F1-es pilótája

A debütáló Felipe Nasr révén idén ismét két brazil lesz a mezőnyben, ám a Sauber versenyzőjéről kevesen tudják, hogy felmenői a Közel-Keletről származnak, így most először az arab világnak is lesz saját pilótája.

B8mhrIuCQAAkOAp



A brazil fővárosban született 22 éves Nasr neve ugyan egybecseng honfitársáéval, Felipe Massáéval, ám a két vezetéknév mégis teljesen más eredetű. Nasr apai nagyszülei ugyanis a Földközi-tenger partján, Libanonban születettek, és a ’60-as években vándoroltak Brazíliába a jobb élet reményében.

„Hajóval érkeztek, így majdnem három hónapon át tartott az út, majd pedig Brazíliában alapítottak családot” - mesélte a generáció legfiatalabb tagja. Nasr apja tehát már abban a dél-amerikai környezetben nőhetett fel, amely során az országban egyre népszerűbbé vált az autóversenyzés Emerson Fittipladi és Nelson Piquet sikerei révén. Már ő is érdeklődött a sport iránt, a szenvedélyt pedig Felipe is megörökölte.

Nasrben továbbra is kettős identitás dobog, és noha hivatalosan a brazil színeket képviseli, az arab tradíciókat is magával viszi, hiszen sisakján és autóján is látható lesz a vezetékneve arab betűkkel leírva. A „nasr” szó egyébként győzelmet jelent, ami igencsak illik ehhez a környezethez.

B8mjNbHIMAA0NXI

„Ragaszkodom ehhez” - mondta az F1-es mezőnyben eddig szokatlan írásmódról. „Arra számítok, hogy közelebb hozom ezáltal a rajongókat a Formula-1-hez, és bízok a támogatásukban is a következő években. Szerintem jó, hogy könnyen kiszúrható lesz számukra a nevem.”

A brazil pilóta ráadásul azon kevesek egyike lesz, aki az F1-es szezon két közel-keleti versenyét is különös izgalommal várja majd, hiszen Interlagos mellett a kultúra miatt kicsit Bahreint és Abu Dhabit is az otthonának tartja. És a 66. évébe lépő sport története során most először lesz egy olyan versenyzője a mezőnynek, akit az arab világ is sajátjának érezhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: