DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Így fog kinézni az idei McLaren

Néhány óra múlva bemutatják az F1-es autót, és bár a csapat olyannyira titkolózik, hogy még a színét sem tudjuk, a jól értesült Autosport összefoglalta, mire számíthatunk az MP4-30-tól.

A legnagyobb különbséget az orr jelenti majd, a megváltoztatott szabályoknak köszönhetően az istálló biztosan megszabadul tavalyi, esztétikusnak csak nagy jóindulattal nevezhető dizájnjától. Az istálló technikai igazgatója, Tim Goss egy beharangozó videóban dicsérte az orr küllemét, ebből arra következtethetünk, hogy a kialakítás inkább az új Lotusra, semmint a Williamsre emlékeztet.

Az aerodinamika 2014-ben az istálló gyenge pontját jelentette, hiszen ugyanazt a motort használták, mint a remeklő Mercedes, Williams és Force India, mégis messze elmaradtak a várakozástól. Az Autosport szerint számos hasonlóságot fedezhetünk fel majd a Red Bull stílusával, és nem véletlenül, hiszen az energiaitalosok korábbi szakembere, Peter Prodromou áll az autó mögött. Még emlékezhetünk Prodromou egyik első munkájára a tavalyi szezon végéről, egy módosított első szárnyról, amely annyira hasonlított a Red Bulléra, hogy a riválisok ironikus „a Red Bull szárnyakat ad” megjegyzéssel posztolták fotóját a közösségi médiában.



A Red Bull utóbbi autóra jellemző, keskeny hátsó rész szintén várható, Tim Goss erre is tett egy utalást. „A Honda fantasztikus munkát végzett, mivel sikerült mindent belehelyezni egy olyan szűk térbe” –mondta a szakember.

A Honda, amelynek bár első közös tesztje a csapattal kudarcba fulladt, övé az előny, hogy egy egész éven keresztül figyelhette riválisait, és láthatta, melyik technikai megoldást érdemes magáévá tenni. Goss megjegyezte, komoly kérdést jelentett, hogy használják-e vagy sem a Mercedes által bevetett két részre osztott turbót, és a hűtésre is különleges figyelmet helyeztek.

Ami biztos: még ma többet tudhatunk meg az új autóról, az MP4-30 online mutatkozik be a nap folyamán. A McLaren szokásának fényében a bemutató a délelőtt vagy kora délután folyamán várható, általában ekkorra időzítik rendezvényeiket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: