DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Az első hivatalos képek az új Williamsről

Az F1 Racing tegnap kiszivárogtatott címlapja után a Williams maga is közölt képeket új autójáról. Így az FW37 az első a 2015-ös F1-es gépek között, amelyet hivatalosan is bemutattak.

Az F1 Racing száma csütörtökön jelenik meg, címlapsztoriként az új Williams fotóival és az ehhez kapcsolódó riporttal, az újság előlapja azonban már tegnap kiszivárgott. Talán ezért döntött úgy a Williams, hogy nem vár tovább, és már ma „leleplezi” az új konstrukciót, néhány fotó formájában. Ezzel a grove-i csapat megelőzte az összes többi istállót, a Force India bemutatójára ugyanis európai idő szerint ma délután fog sor kerülni. A Williams előre nem jelölte meg a bemutatás időpontját, ellentétben a McLarennel és Ferrarival, amelyek január 29-én és 30-án debütálnak hasonló formában.



A képekhez csatolt közleményből kiderül, hogy az új FW37 nagyrészt elődjén, az FW36-on alapul – leszámítva a látványosan eltérő orrkúpot, amely nagy feladat elé állította az alakulat tervezőbrigádját.

„Az alapötlet az volt, hogy az FW36-ból és annak teljesítményéből induljunk ki” – árulta el Pat Symonds technikai igazgató. Bár az autó aerodinamikája rendkívül meggyőző volt, mindig van terület a fejlődésre, különösen a 2015-ös orrszabályok miatt. Az FW37-et illető első elképzelések már akkor megjelentek, mielőtt az FW36 egyetlen métert megtett volna. A fő motívum az volt, hogy megértsük a szabályváltoztatásokat, és hogy ezek milyen hatással lesznek az autó tervezésére. Innentől elkezdhetjük vizsgálni, hogy az ötleteink megfelelnek-e a szabályoknak.”

B7310wmCIAAAwYP

„A kívánság, hogy legyőzzük a Ferrarit a 2014-es konstruktőri harmadik helyért azt jelentette, hogy késő őszig húztuk a fejlesztéseinket, de a csapat mérete most már azon a ponton van, hogy megengedte nekünk ezt, miközben továbbra is dolgoztunk az FW37-en. A szabályokban való változás kis fejfájást okozott nekünk. Az új első válaszfal és az orr geometriája meghatározóbb, mint mi eredetileg számítottunk rá, az aeróra pedig mély hatást gyakorol.”

 

„A csapatnak fantasztikus szezonja volt tavaly” – nyilatkozta Frank Williams csapatfőnök. „A célunk az, hogy ezt a fejlődést másoljuk le a tél során, és 2015-öt erős pozícióban kezdjük. Különösen tehetséges csapatnyi emberrel rendelkezünk a Williamsnél, akik semmit sem akarnak jobban, mint hogy az istálló jól teljesítsen. Ez a szenvedély nagy fordulathoz vezetett a csapat szerencséjében 2014-ben, és mindenki fáradhatatlanul dolgozik, hogy tovább meneteljünk felfelé a rajtrácson.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: