DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Legalább öt versenyt akar nyerni a Renault

A franciák 30 lóerőre dolgoznák le Mercedeshez viszonyított lemaradásukat az F1-es szezonnyitóig. 2017-et ideális időpontnak tartják, hogy erősebb motorok érkezzenek.

A Renault erőforrásaival felszerelt Red Bull négy szezonon keresztül legyőzhetetlennek bizonyult, tavaly azonban – elsősorban épp a motorok miatt – hátrányba kerültek a Mercedeshez képest. Daniel Ricciardo jóvoltából három futamgyőzelmet szereztek. Ezt a számot minimum ötre növelné a Renault Sport ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul.

„Úgy becsüljük, hogy lemaradásunk a Mercedeshez képest 60 lóerőt tett ki a 2014-es szezon végén. Remélhetőleg ezt a különbséget felére csökkenthetjük a melbourne-i szezonkezdetre. A Mercedesszel ellentétben az idényt az erőforrás 2015-ös változatával fogjuk kezdeni” – mondta a motorszállítóhoz a Caterhamtől érkező francia szakember a Canal+ tévécsatornának. Azóta a Mercedes tagadta, hogy az év első négy versenyén 2014-es motorjával tervez rajthoz állni.



Abiteboul elárulta, hogyan haladnak a téli motorfejlesztéssel, és kijelölte az eredményekre vonatkozó célt is. „Eddig a megengedett zsetonok kétharmadát használtuk fel módosításokra. A célom az, hogy legalább öt győzelmet szerezzünk a szezon során” –mondta. Azt is elárulta, a Renault támogatja az erősebb motorok bevezetését, amely Bernie Ecclestone vesszőparipája. „A Renault nem fog Bernie Ecclestone ötletének útjába állni, hogy motorok erősebbek és hangosabbak legyenek, amíg a költségek ellenőrzés alatt maradnak. Az ötlet vonzó, de úgy tűnik, már elkéstünk 2016-ot illetően. 2017 azonban ideális időzítés lenne.”

A győzelmek begyűjtése a Red Bull két versenyzőjére, Daniel Ricciardóra és Danyiil Kvjatra hárul. Rajtuk kívül ugyanis ebben a szezonban már csak a Toro Rosso használja a Renault hajtásláncát, amely a legkisebb erőkkel képviselt motorszállító lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: