DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A GP2 bajnoka először vezetett F1-es autót

A keddi tesztnapon Jolyon Palmer vezette a Force India autóját. A GP2 idei legjobbját elsősorban a motorok ereje nyűgözte le. Szívesen szerepelne jövőre a silverstone-i gárda kötelékében.

Bár a Force India, a 2014-es szezon legeredményesebb középcsapata megtartja idei felállását jövőre is, úgy döntöttek, az Abu Dhabiban rendezett teszten nem Nico Hülkenberggel és Sergio Perezzel gyakorolnak, hanem két újoncnak adnak lehetőséget. Egyikük Jolyon Palmer, a GP2 bajnoka, aki ma vezethetett, holnap az ausztrál Spike Goddard kap lehetőséget.

„Igazán élveztem első tapasztalatom Formula-1-es autó kormánya mögött. Mindig is ambícióm volt, hogy egy ilyen autót vezessek: szürreális volt, ahogyan elhagytam a bokszutcát, de az első pillanat után arra koncentráltam, hogy elvégezzem a munkát a csapat számára, és a legjobbamat nyújtsam. Bár eleinte volt néhány műszaki gondom, végül sikerült visszatérni a pályára, és egy jó óráig tudtam futni” – mondta a 23 esztendős brit versenyző, aki a kihagyások ellenére a 4. köridőt autózta, csak Valtteri Bottas, Kimi Raikkönen és Nico Rosberg teljesített jobban nála.



„Ami leginkább kitűnt számomra, az az F1-es autó teljesítmény-leadása, viszonyítva ahhoz, amihez a GP2-ben szoktam. Sokat hallottam róla egész évben, de mély benyomást tett bennem, amikor első kézből megtapasztaltam. A pályaismeret csak kicsit segít, mivel a megszokotthoz képest teljesen más sebességgel teljesíted a kanyarokat. A Force India olyan csapat, amely jó esélyeket ad a fiatal versenyzőknek, szeretnék valamilyen szerepet betölteni náluk. Paul Di Restából jó versenyzőt faragtak, és jelentős edzésprogramot biztosítottak Jules Bianchinak. Igazán jó munkát végeznek a tartalékversenyzőikkel.”

Egy efféle tartalékos-pozíció lehet a megoldás, hogy Palmer jövőre a Formula-1 közelében legyen: ugyanis minden jel arra utal, hogy sorozatban harmadszor sem fog a GP2 aktuális bajnoka versenyüléshez jutni a legmagasabb kategóriában, Palmer nehéz helyzetét jól mutatja, hogy egészen mostanáig kellett várnia, hogy egyáltalán F1-est tesztelhessen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: