DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hivatalos: Alonso távozik a Ferraritól

Véget ért a hosszú hónapok óta tartó szakítási történet: immár hivatalosan is bejelentették, hogy a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonso a szezon végén elhagyja a Ferrarit, és máshol folytatja karrierjét.

A spanyol klasszis 2010-ben csatlakozott a maranellói gárdához, amellyel első versenyét rögtön megnyerte, míg a világbajnoki címtől mindössze négy pont választotta el az év végi összesítésben. 2011-ben 4., majd a rákövetkező két évben 2. lett a bajnokságban, Sebastian Vettel aranykorszakában egyértelműen ő és a Ferrari volt a német pilóta és a Red Bull elsőszámú kihívója.

Ez a szép sikerekben gazdag korszak, amely alatt Alonso összesen 11 győzelemmel, 44 dobogós helyezéssel és 1186 ponttal ajándékozta meg csapatát, ez év végén véget ér, és az idei Abu Dhabi Nagydíj lesz a spanyol pilóta és az olasz csapat utolsó közös versenye – legalábbis egy időre, hiszen sose lehet tudni, mit hoz a jövő…

„A Scuderia Ferrari kiváló versenyzőinek a sorában Fernando Alonso mindig különleges helyet fog elfoglalni” – kommentálta a hírt a Ferrari hivatalos sajtóközleményében Marco Mattiacci csapatfőnök. „Szeretnénk szívből jövő köszönetet mondani neki azért a rendkívüli kalandért, amit az elmúlt öt évben a Scuderiával együtt élt át, kétszer is nagyon közel kerülve a világbajnoki címhez. Biztos vagyok benne, hogy egy olyan nagyszerű versenyző, mint Fernando számára mindig kedves marad az Ágaskodó Paripa, és azt is biztosra veszem, hogy a Ferrari szurkolói továbbra is figyelemmel fogják kísérni jövőbeni erőfeszítéseit.”



Természetesen maga az érintett, Alonso is megszólalt a sajtóközleményben, aki e szavakkal búcsúzott az elmúlt öt évben gyakorlatilag családjának számító Ferraritól:

„A mai nem egy könnyű nap nekem, mert noha mindig nagy lelkesedéssel és elszántsággal tekintek a jövőbe, de az idei szezon végén a Ferrari versenyzőjeként megtett utam a végéhez ér. Ez egy nehéz, ugyanakkor alaposan átgondolt döntés volt, amely során a Ferrari iránt érzett szeretetem mindvégig elsődleges szempontként esett latba. Mindig szerencsés voltam olyan szempontból, hogy én hozhattam meg a saját döntéseimet a jövőmről, és ez most is így volt. Ezért hálával tartozom a csapatnak, akik megértették a helyzetemet. Öt év után hagyom el a Ferrarit, amely időszak alatt a legeslegjobb szintemet értem el professzionális szempontból, nagyobb kihívásokkal szembenézve, amelyek arra ösztönöztek, hogy újabb határokat fedezzek fel.”

„Azt is bizonyítottam, hogy igazi csapatjátékos vagyok, a Scuderia érdekeit mindig a magamé elé helyezve. Amikor fontos döntéseket kellett meghoznom a jövőmet illetően, akkor ezt mindig a Ferrarival a szívemben, a csapat iránt érzett szeretetemtől vezérelve tettem meg. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk. A Maranellóban dolgozó férfiaknak és nőknek köszönhetően három alkalommal is másodikak lettünk a világbajnokságon, a legutolsó futamon is a bajnoki címért harcolva, és bajnokságot érő pozícióban haladva hosszú körökön át.” 

„A legkisebb kétely nélkül állíthatom, hogy ez az öt év a pályafutásom néhány legjobb pillanatát hozta számomra, és úgy érzem, sokkal inkább a családomat, mint a barátaimat hagyom most hátra. Nagy lelkesedéssel tekintek a jövőbe, tudva, hogy a szívem egy része mindig az Ágaskodó Paripáé marad. Szeretném megköszönni az egész csapatnak, hogy ennyire bíztak bennem” – zárta Alonso, aki arról egyelőre még nem nyilatkozott, hol folytatja 2015-től pályafutását.    

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: