DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A nagy csapatok el akarják űzni a kicsiket?

A két csapat távolléte rányomta a bélyeget az USA Nagydíj hétvégéjének alakulására. Persze nem a pályán, hanem azon kívül, hiszen a Force India szerint az F1 döntéshozói szándékosan igyekeznek ellehetetleníteni a kicsiket.

Hiába a Caterham és a Marussia távozása, a csapatvezetők között továbbra sincs egyetértés arról, hogy mit kellene tenni a sport élhetőbbé tétele érdekében. Ám Robert Fernley, a Force India helyettes vezetője szerint ennek prózai oka van: a döntéshozásban részt vevő nagy csapatok, a McLaren, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull és a Williams nem is akarnak segíteni a bajba jutottakon.

Dppi_00114018_151



„Jelenleg azt érzem, hogy válaszút elé érkeztünk. Nincs értelme visszanézni, hiszen már pontosan tudtuk két évvel ezelőtt is, hogy erre a krízisre sor fog kerülni” - mutatott rá Fernley.

„Meg kell néznünk, hogy ennek eredményeként hol is tartunk ma. Számomra ebből az látszik, hogy mindvégig a jelenlegi helyzet előidézése volt a CVC [az F1 tulajdonosa] és az öt csapat terve. Ők vannak hatalmon, ők a leggazdagabbak, és egyértelmű terveik vannak az F1 jövője számára.”

„2015-ben az F1 már nem olyan lesz, mint amilyen ma. Azt a pontot már elhagytuk, a károkozás megtörtént a Caterham és a Marussia elvesztésével. Már csak az a kérdésem, hogy hány csapatot szeretnének még elzavarni az F1-ből ahhoz, hogy elérjék a céljaikat?! És ami még fontosabb: Mi is a céljuk valójában? Hiszen egy normális F1-ben sem a háromautós csapatok, sem az ügyfélautók nem működhetnek.”

Fernley az FIA-t impotensnek nevezte, hiszen a jelek szerint ők sem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

„A felelősség azokat terheli, akik a sportot irányítják, ez pedig a CVC. Az FIA pedig tehetetlen és erőtlen, amit az idén is bebizonyítottak. Hiába próbálták meg ugyanis bevezetni a költségkorlátozás különféle formáit, a CVC és az öt csapat elnyomta őket. És ha bárki is aggódna a helyzet miatt, akkor feltételeznénk, hogy a CVC elnöke itt lenne köztünk. Ám nincs itt.”

„Itt az ideje, hogy a jogfosztott csapatok komolyan elkezdjenek gondolkodni azon, mit is fognak lépni a következőkben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: