DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Kubica: A Bianchi-baleset majdnem megtörtént korábban

Az F1-ben hatalmas balesetet megúszó Robert Kubica figyelmeztetett, Jules Bianchi suzukai esete emlékeztető arra, hogy a sportág továbbra is veszélyeket hordoz magában.

A BMW és Renault csapatok lengyel versenyzője sérülés nélkül megúszta a hatalmas montreali becsapódást 2007-ben, de négy évvel később egy ralibaleset törte félbe ígéretes pályafutását. A kanadai esés bizonyítéka volt annak, mennyire modernek a Formula-1-es autók biztonsági rendszerei. De mint a Bianchival történtek mutatják, tökéletes védelmet nem tudnak nyújtani.

„Amikor látjuk, arra gondolunk: hogyan lehetséges ez? De sajnos megtörténhet. A motorsport mindig hordoz kockázatot” – mondta Kubica a BBC Sportnak. „Jules-nek és családjának a legjobbakat kívánom. Jól ismerem őt, egy kedves fickó, nagy tehetséggel, de nem számít, hogy mennyire tehetséges, a barátom-e vagy sem – a veszély ugyanúgy fennáll.”



Kubica egy 2007-es esetet hozott fel korábbról. A Nürburgingen tartott Európai Nagydíj első kanyarjában a rendkívül vizes pályán számtalan versenyző csúszott ki. A mentést traktorokkal megkezdték, beküldték a biztonsági autót, ekkor pördült meg közvetlenül a safety car mögött Vitantonio Liuzzi. A mellékelt videón látszik, hogy a keresztben csúszó Liuzzi nagy sebességgel érkezik, de sikerül lelassulnia – így épp csak lágyan nekikoccan egy mozgó traktornak. A lejjebb levő rajongói videóból kiderül, hogy volt olyan pillanat, amikor egyszerre három traktor is tartózkodott a bukótérben, nem beszélve számos autóról és emberről.

„Nem esett baja, és senkinek sem jutott eszébe, hogy veszélyes lehetett volna. Az FIA csodálatos munkát végzett, hogy javítson a biztonságon, de még mindig van, amit fejleszteni lehetne. De az is kiderül, hogy a veszély mindig ott bujkál – a sport része. Még ha azt gondolod, hogy biztonságos, akkor is ott van” – emlékeztetett Kubica.

 

Liuzzi kicsúszása a 2007-es Európai Nagydíjon:

 

Az eset nézői videón: 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: