DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Rio16 – 4. Imre Géza, a szívek bajnoka

Újabb magyar arany született a medencében, mi mégis inkább egy szívszorító ezüstöt emelnénk: a tegnapi nap Felipe Massája és Stirling Mossa egy személyben egy már megnyert aranyérmet engedett el magától.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjának: Hosszú Katinka

Az úszás jelenlegi királynője (pace Katie Ledecky) ismét odatette magát, bár ez a napja nem alakult olyan simán, mint azt megszokhattuk tőle – így viszont talán még értékesebb az újabb győzelem. Túl sűrű lett a program, ezért kénytelen volt visszalépni a 200 pillangótól, amivel egy felelősségteljes döntést hozott, valószínűleg ennek köszönhette harmadik aranyérmét. A 200 vegyes döntőjében megizzasztották ugyan, de megverni nem tudták, így Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina után a harmadik magyar sportoló lett, aki legalább három aranyérmet nyer egy nyári játékokon – sőt, még van egy esélye arra, hogy Keleti rekordját is beállítsa...

hosszu



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Michael Phelps (USA)

Nagyon csábító volt a gondolat, hogy ismét Hosszú Katinkát válasszuk a nap legjobbjának, de hogy is tehetnénk félre azt az úszót, aki körülbelül másfél óra alatt húzta be karrierje 20. és 21. olimpiai aranyérmét? Az amerikai rekorder nehéz időszakon van túl, az elmúlt olimpiásznak voltak pontjai, amikor nem tettünk volna túl sokat arra, hogy egyáltalán lesz lehetősége tovább gyarapítani győzelmei számát, de felállt a padlóról, és ismét régi fényében tündököl. Phelps a két váltóarany mellé egyéniben is hozzátett egyet, ráadásul az egyik legsűrűbb és legerősebb versenyszámban. Negyedik és valószínűleg utolsó olimpiáján is három aranynál tart, példátlan teljesítmény az olimpiák történetében – s az ókoriakat idevéve is csak egy párhuzama van: a rodoszi Leonidas a Kr.e. 2. században 21 győzelemmel fejezte be pályafutását...

phelps 

Sir Stirling Moss-emlékplakett – akinek nyernie kellett volna: Imre Géza (Magyarország)

Egyetlen tusra az örökkévalóságtól: egy fantasztikus karrier fantasztikus megkoronázása lehetett volna egy tökéletes nap végén. Imre Géza remekül vívta végig a párbajtőrversenyt, megküzdött a honfitársa és barátja legyőzése jelentette lelki teherrel, nehéz ellenfeleket söpört le a pástról, 41 évesen abba a helyzetbe került, hogy ha a következő 5 tus bármelyikét ő adja, akár csak egy együttes találatként, megszerzi az egyetlen érmet, mely hiányzik kollekciójából. Nem ő adta, és ezen a ponton kalapot kell emelni a koreai Park előtt, aki az olimpia eddigi legnagyobb feltámadását produkálta, olyasmit tett, amit párbajtőrben gyakorlatilag lehetetlen megtenni. Imre Géza nyakában már szinte ott lógott az aranyérem – talán már ő is elhitte... Talán ez volt a baj. A keddi nap Stirling Mossa és Felipe Massája egy személyben – a szívünkben örökre bajnok lesz.

imre

Peter Collins-medál a sportszellemért: Hong Un-jong (Észak-Korea) és Lee Eun-ju (Dél-Korea)

Fantasztikus pillanat: a kettészakított nemzet két felének képviselői összeállnak egy közös képre – most már csak attól kell félni, nehogy bajba kerüljön emiatt az északi tornászlány...

tornaszok

(megjegyzés: a kép napokkal ezelőtt készült, de ez a lényegen semmi nem változtat!)

Max Verstappen-érem a nap felfedezettjének: Kenderesi Tamás (Magyarország)

Igen, megint ő. Ez már nem előfutam volt, nem középdöntő volt, Kenderesi Tamás a 200 vegyes döntőjében is odatette magát, méghozzá borzasztóan keményen. A magyar legény hajrája ismét elképesztő volt, az utolsó 50-en úgy jött fel Phelpsre, hogy egy pillanatra még az aranyérem is felcsillanhatott szemeink előtt. Nem lett meg, nem is baj, neki még bőven van ideje, a bronz viszont bőséggel meghozhatja kedvét a további munkához – na nem mintha úgy tűnne, hogy híján van a jókedvnek. Többek közt Le Clos-t és Cseh Lacit megelőzve, Phelpstől néhány tizeddel elmaradva dobogóra állni első olimpiai versenyszámában – kell ennél több?

cseh 

Neil Horan-emléktábla a nap hülyéjének:

E jeles díjat Giuseppe Tassi olasz újságíró kapja, aki a nem túl hízelgő „dagitrió” névvel illette országa női íjászcsapatát – jutalma természetesen elbocsátás lett munkahelyéről.

dagitrio

Niki Lauda sapkája a nagy visszatérőnek: William Fox-Pitt (Nagy-Britannia)

A 47 éves brit William Fox-Pitt lovastusában vett részt az olimpián, s a 12. helyet szerezte meg. Hogy mi ebben a nagy szó? Az, hogy 10 hónappal ezelőtt még kómában volt, miután leesett lováról egy versenyen, sőt, átmenetileg meg is vakult. Erre a visszatérésre Niki Lauda is elismerően csettinthet.

foxpitt 

Taki Inoue sushija a nap szerencsétlenének: Hope Solo (USA)

Nem túl decens egy potyagól miatt ezzel a díjjal illetni a világ legjobb női futballkapusát... De mit csináljunk, ha egy meccsen kettőt kap?

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért: Kenderesi Tamás (Magyarország)

„Rám férne egy-két sajtburesz” – mondta Kenderesi a 200 vegyes bronzérmének megszerzése után.

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulatáért: Lasa Savdatuasvili (Grúzia)

Persze ezúttal egyáltalán nem mondanánk, hogy a mozdulat a szépsége (vagy az eleganciája) miatt kerül ide. A grúz judoka az orosz-grúz háború kitörésének nyolcadik évfordulóján győzte le orosz ellenfelét, majd félreérthetetlenül tudtára adta a véleményét. Hogy van-e helye ilyesminek az olimpián...? Ennek eldöntését az olvasókra bízzuk.

„Itt egy telefon” – Robert Kubica-különdíj: Enzo LeFort (Franciaország)

De hogy miért vitte magával...?

telefon

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Nem a fotó minősége, hanem a téma meglátása érdemel díjat: egy helyi kisfiú úgy tüntetett a férfi fociválogatott sikertelensége ellen, hogy Neymar nevét a női csapatban brillírozó Martáéra cserélte mezén.

marta 

Lewis Hamilton okostelefonja a nap közösségi médiás üzenetének: Emiliano Grillo (Argentína)

Az argentin golfozó, akinek olimpiai szereplése került veszélybe felszerelésének eltűnése miatt, így üdvözölte annak visszaszerzését: Soha nem engedlek el újra... A következő repülőútig...

 „Mark Webber sisakja”-különdíj: Katie Ledecky (USA)

A világ jelenlegi második legjobb női úszója elárulta, a 200 gyors döntőjének utolsó hosszán kis híján belehányt a vízbe. Azonban az öklendezés sem állíthatta meg, s megszerezte harmadik olimpiai aranyérmét.

ledecky 

„Hova tűnt Damon Hill”-emlékposzter a nap meglepetésének: Masato Sakai (Japán)

És már megint a 200 vegyes döntője – nem véletlenül, az olimpia eddigi talán legnagyobb versenye volt. A korábban semmilyen igazán kiemelkedő eredménnyel nem rendelkező japán versenyző a második helyen csapott célba, mindössze 4 századdal elmaradva Michael Phelpstől egy olyan versenyben, mely előzetesen az amerikai rekorder, Cseh Laci, Chad le Clos és a berobbanó Kenderesi csatáját ígérte.

sakai

Jacques Villeneuve-platinalemez a nap megmondóemberének: Szilágyi Liliána (Magyarország)

Hát, nála jobban senki nem mondta meg a magáét tegnap, az biztos:

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

A játékok negyedik napján két újabb rekord született egyazon versenyszámban: a kínai Deng Wei a női 63 kilogrammos súlyemelésben a lökés csúcsát 147, az összetett rekordot pedig 262 kilogrammra javította. Ezzel eddig nyolc számban dőlt meg a rekord Rióban: egy íjászatban, kettő súlyemelésben, a többi pedig úszásban.

deng

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Kezdjük a vívókkal: Rédli András szoros hajrában győzelemmel kezdett az olimpiai zászló alatt versenyző kuvaiti Alshatti ellen, a következő asszóban viszont nagyon erős ellenfelet kapott a francia Borel személyében és kiesett. Boczkó Gábor szintén győzelemmel nyitott egy ex-francia szenegáli ellen, a legjobb 16 között viszont kénytelen volt meghajolni a későbbi ezüstérmes Imre Géza előtt. A két magyar korai összekerülése peches sorsolás volt, de akkor mit mondjon a judós Csoknyai László, akinek egyből a világbajnok japán Nagasével kellett megküzdenie...? Becsülettel helyt állt, de nem nyerhetett. Még egy magyar versenyző szerepelt tegnap judóban a ghánai színekben versenyző Szögedi Szandra személyében – számára is egy mérkőzés után véget ért az olimpia.

csoknyai

Nem jutottak A-döntőbe evezős egységeink: a Simon-Juhász kormányos nélküli kettes hiába hajrázott hatalmasat, csak a B-fináléba kvalifikálták magukat, míg Pétervári-Molnár Bendegúz az alsó ágon folytathatja, ahol a 13. helyért küzdhet meg. Két sportlövőnek is szurkolhattunk tegnap, 25 méteres pisztolylövészetben Csonka Zsófia a döntőről egyetlen körrel lemaradva lett 10., míg Tobai-Sike Renáta a 16. helyet szerezte meg a 40-es mezőnyben. Kína elleni győzelemmel kezdte szereplését a női vízilabda-válogatott: az ázsiaiak sokáig partiban voltak velünk, de a hajrában felőröltük őket.

Nézzük az eddig még nem említett úszókat: Gyurta Dani kellemetlen meglepetést okozva a 17. helyen zárt főszámában, 200 mellen és kiesett az előfutamban, Szilágyi Liliána viszont továbbjutott 200 pillangón, s az elődöntőben a 10. helyet vívta ki magának – csak 12 század hiányzott a fináléhoz. A 100 gyorsot Bohus Richárd a 24., Kozma Dominika pedig a 26. helyen zárta, s utóbbi ott volt az előfutamokból kizárt 4x200-as gyorsváltóban is Kis, Bernek és Grátz társaságában. A hajnali programban Kenderesi és Hosszú mellett Cseh László is érdekelt volt, aki a várakozásoktól jócskán elmaradva a hetedik helyen végzett.

erdi

Végül tegyünk említést a vitorlázókról, hiszen nagyszerű magyar siker született: Érdi Mária futamgyőzelmet aratott a laser radial dingi kategóriában, s két nap után a roppant erős kilencedik helyen áll. Berecz Zsombor szintén futamot nyert a finn dingiben, ám őt szabálytalan rajt miatt kizárták.

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

Hosszú Katinka a nyári játékok 120 éves történetének 38. sportolója lett, aki három egyéni aranyérmet nyer egy olimpián – a 16. nőként és a 10. úszóként.

hosszu_2

A bajnoki pontverseny állása:

Egy kép többet mond ezer szónál. Magyarország a harmadik:

eremtabla

Kire figyeljünk ma, a játékok 5. napján?

Bizony, ma is lehetnek érmes reményeink, hiszen Szilágyi Áron címvédőként kezdi meg a kard egyéni versenyét, ahol Decsi Tamás is pástra lép. A női tőrözők versenyében is érdekeltek vagyunk Mohamed Aida és Knapek Edina révén, a tatamin pedig ezúttal a 90 kilogrammos Tóth Krisztiánért izgulhatunk, a két éve a vb-n, idén pedig az Eb-n szerzett ezüstérmet. A hétvégi nyilatkozatáról elhíresült Tátrai Miklós 50 méter távolságra lő majd pisztollyal, a pólósok pedig 15:20-tól Görögország ellen küzdhetnek meg első győzelmükért.

szilagyi

És az uszoda: 200 háton Telegdy Ádám és Földházi Dávid, 200 mellen Sebestyén Dalma és Sztankovics Anna, 200 vegyesen Verrasztó Dávid ugrik medencébe, végül pedig jön a 4x200-as gyorsváltó. A hajnali programban a továbbjutók közül utóbbi döntőt, előbbiek pedig elődöntőt vívhatnak sikeres előfutam esetén.

Hall of Fame: 

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
2. Imre Géza (párbajtőr)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
4. Kapás Boglárka (400 gyors)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, -73 kg)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: