DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Elvett dobogó és autótörés – balszerencsés kezdés Spielbergben

Hiába a biztató tempó, sem Kiss Norbert, sem az Oxxo Racing számára nem alakult jól a Kamion-Eb idei szezonjának első napja. A magyar alakulat brit pilótája, Ryan Smith ugyan dobogóra állhatott az első futam után, ám később megbüntették, míg a címvédő mindkét versenyen bajba keveredett – pedig a másodikon a pole-ból indulhatott.

Két magyar érdekeltségű kamion is szerepel idén a mezőnyben, miután Kiss Norbert és az Oxxo Racing Team útjai elváltak a télen – igaz, a magyar alakulat csak néhány Európa-bajnoki fordulón képviselteti magát Ryan Smith-szel a volánnál. Az ausztriai nyitányt mindketten biztató formában kezdték: a szabadedzéseken is jól mentek, majd a szombati kvalifikációt a brit a negyedik, a címvédő pedig az ötödik pozícióban zárta – annak ellenére, hogy utóbbi a tavalyi Mercedesszel kénytelen rajthoz állni a hétvégén, miután a Tankpool24 csapata még nem készült az idei gépekkel.

kamion-főkép



Az első nap két versenye azonban már nem alakult ilyen szerencsésen számukra. Smith ugyan a rajtnál pozíciót fogott, s egészen a leintésig maga mögött tudta tartani a helyi hős Altentrassert, ám később harminc másodperces büntetéssel sújtották a start miatt az oxxóst, aki így egészen a 11. helyig esett vissza. Norbi eközben komoly csatába keveredett többek között korábbi legnagyobb riválisával, Adam Lackóval, akivel össze is ütközött, így végül csak a kilencedik helyen intették le – igaz, Smith büntetése miatt előrelépett nyolcadiknak. A futamot Jochen Hahn nyerte René Reinert előtt.

A fordított rajtrácsos szabály értelmében Kiss az élről vághatott neki a második viadalnak, ám nem tartott sokáig számára a küzdelem: elmondása szerint rögtön a rajt után két vetélytársa közé szorult, így visszaesett a mezőny végére. Végül aztán nem is tudta teljesíteni a futamot, Ellen Lohr keresztbeálló kamionját ugyanis már nem tudta kikerülni, így alaposan összetörte a kocsit. Valószínűleg Smith is hasonló helyzetbe keveredett: az Oxxo beszámolója szerint a kavicságyban akarta kikerülni egyik riválisát, ám a sóder megfogta a MAN-t, így ő is kiállni kényszerült. A versenyen ugyanazok állhattak dobogóra, mint néhány órával korábban, ám ezúttal Reinert, Hahn, Altenstrasser volt közöttük a sorrend.

A Kamion-Eb programja vasárnap is egy időmérő edzéssel és két futammal folytatódik a Red Bull Ringen – reméljük, mind Kiss Norbinak, mind az Oxxo Racingnek szerencsésebben alakul a második nap. Végezetül íme, kétszeres Európa-bajnokunk értékelése a szombati nap végén:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: