DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

RoC 2014: Coulthard hengerelt, ő a Bajnokok Bajnoka

A korábbi 13-szoros nagydíjgyőztes F1-es pilóta, David Coulthard nyerte a 2014-es Bajnokok Tornája küzdelmeit, megannyi jelenleg is aktív sztárpilóta legyőzésével elhódítva a Bajnokok Bajnoka címet a barbadosi közönség előtt. DC a döntőben a Mercedes jövő évi F1-es tesztpilótáját, Pascal Wehrleint fektette két vállra.

„Jó az öreg a háznál” – ez az, ami a Barbadoson rendezett Bajnokok Tornája idei versenyének mindkét napján bebizonyosodott. Már szombaton, a Nemzetek Kupájában is két rutinos, már visszavonult pilóta párharca döntött a végső győztes kilétéről, és noha akkor még David Coulthard alulmaradt a kilencszeres Le Mans-i 24 órás győztes Tom Kristensennel szemben, ám a skótnak vasárnap, az egyéni versenyszámban már nem volt ellenfele.

A népszerű DC – aki az előző években is rendre az élmezőnyben szerepelt, és többször az elődöntőig menetelt a Bajnokok Tornáján – a mai napon száz százalékos győzelmi mérleggel hódította el a Bajnokok Bajnoka címet. A csoportkörben Jaime Whincupot, Romain Grosjeant és Mick Doohant, a negyeddöntőben Petter Solberget, az elődöntőben ismét Whincupot, majd a döntőben kétszer gyors egymásutánban Pascal Wehrleint múlta felül ellentmondást nem tűrő magabiztossággal. Összességében a két nap alatt Coulthard 14 párharcából 13-at megnyert, amivel messze kimagaslott az egész mezőnyből.

A legnagyobb fegyvertényt talán Petter Solberg legyőzésével vitte végbe, hiszen a ralikrossz regnáló világbajnokát tegnap a Nemzetek Kupája döntőjében, illetve ma a Bajnokok Tornája negyeddöntőjében is a VW Polo RX SuperCarral győzte le, amit ugyan Petter is most vezetett életében először, de mégiscsak egy valamelyest hasonló versenytechnikáról beszélünk, mint amivel idén világbajnok lett.

Solberg egyébként nem vallott szégyent a mai napon, hiszen Susie Wolffot és a hazai közönsége előtt már tegnap is brillírozó Rhett Watsont is legyőzte a csoportkörben. A csoportkörben ahonnan például tegnapi csapattársa, a Nemzetek Kupája hőse, Tom Kristensen és a Bajnokok Tornája 2012-es címvédője, Romain Grosjean sem tudott továbbjutni, ami jól mutatja a mezőny erejét. Illetve az autókét, amiket el kellett vezetni a verseny során, hiszen mindkét klasszis a Robby Gordon-féle Stadium Super Truck volánjánál végzett el a számára döntő ütközetben.

Mindenképp ki kell emelni, hogy a legjobb nyolc közé mindhárom amerikai pilóta bejutott, a negyeddöntő azonban mindannyijuk számára a végállomást jelentette. Kurt Busch Jaime Whincuppal, Robby Gordon Pascal Wehrleinnel, míg Ryan Hunter-Reay Esteban Oconnal szemben maradt alul az egyenes kieséses szakasz elején.

Az elődöntőben a két ifjú titán párharca Wehrlein magabiztos győzelmét hozta Ocon ellenében, így a DTM-ben idén futamgyőzelmet is szerző, jövője már a Mercedes F1-es tesztpilótájaként is bizonyítási lehetőséget kapó 20 éves német pilóta mérkőzhetett meg DC-vel a döntőben. A skóttal viszont már ő sem bírt, így 2014-ben David Coulthardot hirdették ki a Bajnokok Bajnokának.

Az esemény színét Terry Grant világhírű kaszkadőr is emelte bemutatójával, csakúgy, mint Robby Gordon, aki saját fenevadja volánjánál elképesztő kétkerekezést mutatott be a fanatikus dél-amerikai közönségnek. Wehrlein is mindent megtett a szurkolók szórakoztatásáért, ő a Mercedes korábbi F1-es gépével parádézott, azzal, amellyel Michael Schumacher utolsó F1-es nagydíját teljesítette. A jelenleg súlyos fejsérüléséből lábadozó hétszeres világbajnok nagyon hiányzott erről a rendezvényről, és biztosak vagyunk benne, hogy ha az életben és a sportban lenne „ha”, akkor idén ő vívta volna a döntőt Coulthard ellen, de jó volt látni, hogy a szerencsétlen és szörnyű baleset ellenére sem állt meg az élet, és Wehrlein méltóképpen képviselte a német színeket az idei RoC-on. 

A Nemzetek Kupája és a Bajnokok Tornája összesített statisztikája
  Győzelem Vereség
David Coulthard 13 1
Tom Kristensen 7 3
Robby Gordon 5 2
Ryan Hunter-Reay 5 2
Pascal Wehrlein 6 4
Kurt Busch 4 3
Romain Grosjean 4 3
Dane Skeete 3 2
Jamie Whincup 4 4
Petter Solberg 4 5
Esteban Ocon 4 5
Rhett Watson 2 5
Doug Gore 0 3
Susie Wolff 2 6
Jolyon Palmer 1 5
José Maria Lopez 1 5
Mick Doohan 0 6
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: