DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Laudának csak napjai voltak hátra

Niki Lauda tüdőátültetésen esett át a napokban, mely nem várathatott magára, mivel az orvosok szerint az F1 osztrák legendájának nagyjából 3-7 napja lehetett hátra a műtét előtt.

A háromszoros világbajnok még egy ibizai nyaraláson betegedett meg, mely után köhögése egyre súlyosabbá vált, és befeküdt egy bécsi kórházba, ahol azonnal az intenzív osztályon helyezték el. Mivel Lauda állapota rosszabbodott az elkövetkező napokban, az orvosok úgy döntöttek, tüdőátültetésre lesz szükség, így Laudát elhelyezték az Eurotransplant azon listájára, melyen a betegeknek mindösszesen 3-7 napjuk van hátra.

Laudának sürgős beavatkozásra volt szüksége


Szerencsére Hamburgban találtak egy megfelelő donort, amit azonnal Bécsbe is szállítottak, majd ezt egy hatórás, sikeres műtét követte. A procedúrát jelentősen megnehezítette, hogy Laudának korábban már volt két vese transzplantációja, illetve áprilisban volt egy kisebb szívrohama is. Ezután mesterséges kómába helyezték őt, majd szombaton lassan felébredt a kómából, az orvosok pedig azóta is elégedettek állapotának javulásával.

Laudának legalább további 4 hétig kórházban kell feküdnie és egészen októberig biztos, hogy nem láthatjuk Formula-1-es nagydíjon. Walter Klepetko professzor, aki elvégezte a műtétet, azonban megnyugtató híreket közölt az osztrák OE24-gyel: „Ezután már újra a régi lesz. Képes lesz majd újra repülni, dolgozni, edzeni. Tavaly tíz tüdőátültetésen átesett beteggel megmásztuk a Kilimanjarót, hogy megmutassuk a világnak, ezután is teljes életet lehet élni. Idén Nikivel talán nem fogjuk ezt megtenni, de legalább itt Bécsben felmegyünk a Kahlenbergre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: