DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Nem lesznek nézők a silverstone-i időmérőn?

Egyesek már ezzel a drasztikus vízióval riogatnak: az ok, hogy a futball-világbajnokság Svédország–Anglia mérkőzése percekkel azelőtt kezdődik, mikor a kvalifikáció véget ér.

Kedden Anglia a labdarúgó-vb nyolcaddöntőjében tizenegyespárbajban legyőzte Kolumbiát, így továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol Svédország lesz ellenfele – a foci mellett Formula-1-ért is rajongó britek pedig fejükhöz kaptak, hogy a mérkőzés szombaton 16 órakor kezdődik, éppen akkor, amikor a Brit Nagydíj időmérő edzése kockás zászlóval véget ér – mire azonban mindenki befejezi utolsó gyorskörét, a kezdőrúgást már elvégezték.

Az angolok számára a meccs különös fontossággal bír, válogatottuk utoljára világbajnokságon 2006-ban szerepelt negyeddöntőben, onnan pedig utolsó alkalommal 1990-ben jutott tovább (akkor 4. helyen zártak). A közösségi médiában Formula-1-es szakírók fejezték ki aggályukat, hogy a nézők nem fognak kimenni az időmérő edzésre, hiszen hiába kezdődik a negyeddöntő közvetlenül a kvalifikáció után, nem érnének haza a meccsre, vagy legalábbis lemaradnának annak jelentős részéről. Mások attól félnek, hogy a tévézők már a Q3 vége előtt elkapcsolnak – ha pedig a lényeget nem látják, talán az időmérőre sem ülnek le.



A leginkább Jon Noble, a motorsport.com szerkesztője agitált, hogy az F1 – ha már fociról van szó – öngólt lőtt magának. „Érthetetlen, egyáltalán hogyan kockáztathatja meg az F1, hogy egy jelentős vb-mérkőzéssel egybeesik. A szombati silverstone-i tv-s nézettség lenyűgöző lesz, ha nem változik semmi” – hangoztatta Twitteren az újságíró, aki még egy szavazást is kiírt arról, változtatni kellene-e a Brit Nagydíj menetrendjén. Úgy véli, egy 15-30 perccel korábbi kezdés már segítene, csakhogy erre vajmi kevés esély van.

A másik oldalt a hivatalos Formula-1-es interjúkat készítő Will Buxton képviselte, aki szerint az egész ügyet felfújták: „Már bocsássanak meg nekem, ha tévedek, de nincs vb-mérkőzés vasárnap, a Brit Nagydíj napján. A wimbledoni döntővel sem ütközik. A vb-negyeddöntő pedig, amelyen Anglia részvétele egyáltalán nem volt garantált, azután kezdődik, hogy az F1-es időmérő véget ér” – érvelt Buxton. „Ha pedig Anglia csoportelsőként jutott volna tovább, akkor pénteken 7-kor játszana, és semmiféle vitát nem folytatnánk.”

A hírek szerint Silverstone-ban kivetítőn adják a meccset, így az időmérő befejeztével a nézők a pályán végignézhetik a mérkőzést.

Marcus Ericssonnak más jellegű aggodalmai vannak: „Olalaaaaa! Svéd-angol meccs szombaton a negyeddöntőben. Én pedig ellenséges földön nézhetem. Jöhet!” – írta a Twitterre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: