DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Karbonszálas kerekek a Ford GT-k alá

A karbonszálas karosszériával készített Ford GT modellhez egy vadonatúj karbonszálas keréktárcsa is rendelhető, ami még magasabb szintre emeli majd a Ford szupersportkocsijának vezetési élményét és irányíthatóságát.

A Ford GT immár a második Ford Performance modell, amelyhez karbonszálas keréktárcsák rendelhetők; a világ első sorozatgyártású autója a 2015-ös Ford Shelby® GT350R Mustang volt, amelyen a karbonszálas kerekek az alapfelszereltség részeként jelentek meg.

Carbon2



“A Ford igazi újítóként jelent meg a piacon, amikor elsőként kínált karbonszálas keréktárcsákat a 2015-ös Ford Shelby® GT350R Mustang modellhez, méghozzá az alapfelszereltség részeként,” nyilatkozta Dave Pericak, a Ford Performance globális igazgatója. “Most pedig a Ford GT kínálatában is megjelenik az új generációs karbonszálas keréktárcsa, amelynek modern szénszál-műgyanta anyaga nagy szabadságot biztosít a dizájnerek számára, ráadásul a felületén szépen érvényesül a karbonszálas szövet mintázata.”

A Shelby GT350R feketére fényezett karbonszálas keréktárcsájával ellentétben a Ford GT kerekei kétféle kivitelben készülnek: matt vagy fényes lakkozással, amelyen keresztül jól látható a karbonszálak szövése. Ezek a kivitelek tökéletesen illenek a vadonatúj szupersportkocsihoz rendelhető két hasonló felületi kidolgozáshoz, amelyek a küszöbhöz, az orr-részhez és az légbeömlő torokhoz társíthatók.

A Carbon Revolution vállalattal közösen megalkotott keréktárcsák a legújabb generációs szénszál- és műgyanta-technológiájával készülnek, ami sokkal szabadabban formálható alapanyagot eredményez, így sokkal mutatósabb és bonyolultabb küllőminták alakíthatók ki.

Carbon3

A kritikus tömeg

A karbonszálas keréktárcsák számos előnnyel bírnak a hagyományos könnyűfém kerekekhez képest, hiszen könnyebbek, javítják a menetdinamikát és a rugózási kényelmet – vagyis ez az innovatív anyag igazán tökéletes kiegészítőként szolgál a vadonatúj Ford GT-hez.

Amellett, hogy a jármű össztömegének csökkentésével javítják a gyorsítást, a fékteljesítményt és a dinamikus teljesítményt, a karbonszálak hihetetlenül erősek és könnyűek is, vagyis csökkentik a rugózatlan tömeget és a forgási tehetetlenséget, ez pedig kedvező hatással van a futómű működésére, a rugózási kényelemre és a menetdinamikára.

A Ford GT hihetetlenül könnyű, szupersportkocsikhoz kialakított, tízküllős kovácsolt alumínium keréktárcsákat kap alapfelszereltségként (elöl: 8,5 x 20 col, hátul: 11,5 x 20 col). Az opcionális szénszálas keréktárcsák ugyanilyen méretűek, de merevebbek, és kerekenként majdnem egy kilogrammal csökkentik a rugózatlan tömeget. Ez azt jelenti, hogy a már egyébként is pillekönnyű standard kerekekhez képest 25 százalékkal kisebb a forgási tehetetlenségük.

A könnyebb kerekek miatt a futómű kevesebb munkával kontrollálhatja a hozzá kapcsolt szerkezetek mozgását, és folyamatosabb kapcsolatot biztosíthat a gumik és az út felülete között, így javul az autó tapadása és irányíthatósága. Mivel minden pörgő kerék giroszkópként viselkedik, a könnyebb kerekek javítják a kormányérzetet és a menetdinamikát, hiszen kevesebb energia kell a gyorsításhoz vagy a kerekek elfordításához, így az autó gyorsabban reagál a vezető utasításaira. Mivel a kerekek megpörgetése is kevesebb energiát igényel, az autó üzemanyag-fogyasztása is javul.

Míg a fém keréktárcsák harangként viselkednek, addig a sűrű anyagú karbonszál jelentős mértékben mérsékli a zajt, a vibrációt és a nyersességet (NVH), ezért az autó csendesebben fut, ami magasabb szintű komfortot és kifinomultságot eredményez.

Az opcionális szénszálas keréktárcsák tehát minden fontos területen előnyt jelentenek – a tömegcsökkentésben, a járműdinamikában, az NVH-értékekben és a rugózási kényelemben egyaránt –, vagyis tökéletes, innovatív kiegészítői lehetnek a vadonatúj Ford GT modellnek.

További információ, illetve jelentkezés a vadonatúj Ford GT megvásárlására: www.FordGT.com

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: