DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Csalással vádolják a VW-vezérét

A braunschweigi ügyészség azt akarja kideríteni, ki a felelős a hamisított emissziós értékeket produkáló autók forgalomba kerüléséért. A csalást a cég elismerte, a kérdés az, hogy a leköszönt vezérigazgató, Martin Winterkorn tudott-e róla.

A haszon hírek értesülése szerint a Volkswagen felfüggesztette az Audi és a Porsche kutatás-fejlesztési vezetőit, a konszern cégeinek élén több személycsere is lesz. Egyre több ország tiltja be az érintett autók árusítását, ráadásul a pórul járt részvényesek is perelnek arra hivatkozva, hogy a cég működését érintő fontos adatokat titkoltak el előlük. A részvények értéke hétfőn 8 százalékot esett, 100 euró alatt is járt.  

Martin Winterkorn

A VW-botrány lehetséges magyarországi hatásai:



A botrány hatása alól Magyarország sem vonhatja ki magát, hiszen az autógyártás nálunk is az ipari termelés ötödét, az export tizedét adja (Szlovákia és Csehország ebből a szempontból sérülékenyebb nálunk). A nemzetgazdasági miniszter úgy számol, hogy az európai autóvásárlások visszafogása „a magyar gazdaság teljesítményének 0,3-0,6 százalékára is hathat”. Varga Mihály szerint eddig annyit lehetett érzékelni, hogy a dízelgyártással foglalkozó cégek megijedtek, kivárnak.  Az Audiról most derült ki, hogy kétmillió kocsi érintett a botrányban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: