DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Új formulaautót leplezett le a Ford Genfben

A Ford a Genfi Autószalonon mutatja be az 1,6 literes EcoBoost motorral hajtott vadonatúj MSA Formula versenyautót. A magas műszaki színvonalú szénszálas karosszériával készített együléses gép világszerte versenybe száll majd a FIA által is akkreditált Formula 4 bajnokságokon. Az MSA Formula az angliai Brands Hatch versenypályán áll először rajthoz, a Nagy-Britanniában rendkívül sikeresnek bizonyult Formula Ford Bajnokságon.

A Ford ma bemutatta a vadonatúj MSA Formula együléses versenyautót, amit a Ford 1,6 literes EcoBoost motorja hajt. A versenygép új korszakot nyit a Ford számára az együlésesek junior kategóriájában.

Formula_Ford_2 



Az együléses versenyautó a FIA által is akkreditált Formula 4 bajnokságokon áll majd rajthoz Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. A Ford által támogatott (és az Egyesült Királyságban MSA Formula néven ismert) rendkívül sikeres Formula Ford Brit Bajnokság első szezonnyitó futamát április 4-én rendezik meg a Brands Hatch versenypályán, lehetőséget biztosítva a fiatal pilótáknak, hogy több mint 30 fordulón át bizonyítsák képességeiket.

Az első MSA Formula ifjúsági bajnokságot – ami egyúttal az első Formula Ford futam is volt –1967 júniusában rendezték meg a Brands Hatch aszfaltján. A későbbi évek során a versenysorozat olyan legendákat nevelt, mint Ayrton Senna, Johnny Herbert, Nigel Mansell, Michael Schumacher, James Hunt, Emerson Fittipaldi, Jody Scheckter, Damon Hill, Mika Hakkinen és Jenson Button.

A FIA által is akkreditált F4 sorozat világszerte egyre népszerűbbé válik, és más autógyárak támogatásával Olaszországban, Kínában és Németországban is bajnokságok szerveződnek.

Formula_Ford_1

“A FIA Formula 4 karosszériájának alkalmazása, aminek legmodernebb szénszálas technológiája a FIA F3 biztonsági előírásainak is megfelel – és igen hasonló ahhoz a megoldáshoz, ahogyan az új Ford GT karosszériáját megalkottuk – ideális lehetőséget biztosít számunkra, hogy bemutassuk a Ford legújabb technológiáját,” mondta el Gerald Quinn, a Ford Performance európai versenyigazgatója. “Az új versenygépet hajtó 1,6 literes EcoBoost erőforrás ugyanaz a blokk, mint amit a vásárlók a Fiesta ST gépházában is láthatnak; ezt az alapmotort tuningolta fel partnerünk, a Sodemo.”

“Az MSA Formula tökéletesen megfelel a fiatal, feltörekvő versenyzők számára, amit az is bizonyít, hogy mind a 32 ilyen autó gyorsan elkelt,” tette hozzá Quinn. “Idén a világ minden tájáról, Indiából, Romániából és az USA-ból egyaránt számos fiatal pilóta vesz részt a futamokon. Az MSA Formula jó esélyekkel indul a FIA által akkreditált Formula 4 bajnokságon; mindenki szeretne rajthoz állni Angliában, hiszen ez a motorsport és a versenytechnológia fellegvára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: