DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

Ezredekkel és új rekorddal dőlt el a pole az Indy 500-on

Minden idők leggyorsabb pole-átlagát produkálva zsebelte be a rajtelsőséget Alex Palou, de így is csupán 0,006 mérföld/órával zárt az élen.

A hétvégén rendezték a 107. Indianapolisi 500 mérföldes verseny kvalifikációt. Miután szombaton eldőlt a 13-30. rajthelyek sorsa, vasárnap csaptak össze a legjobbak az első négy sor startpozícióiért, valamint a leglassabbak azért, hogy ki legyen az, aki a 34 nevezőből egyedüliként nem kvalifikál a legendás viadal idei kiírására.

A top 12-t felvonultató edzésen szombathoz hasonlóan Felix Rosenqvist volt a leggyorsabb, ráadásul az Arrow McLaren két pilótával is bejutott a legjobb hatba Pato O’Ward révén – sőt, Alexander Rossi is épp csak lecsúszott erről a hetedik helyével, a visszavonuló Tony Kanaan pedig kilencedik lett. Nem jutott még be a legjobbak közé Takuma Sato, aki nyolcadik starthelyével a legjobb ex-F1-es lett, valamint a tavalyi Indy 500-győztes Marcus Ericsson, az újonc Benjamin Pedersen és a címvédő Will Power.

palou-indy500-ganassi-pole



A rajtelsőségről döntő Fast Six aztán igazi tűzijáték hozott, hárman is megdöntötték Scott Dixon tavaly elért pole-rekordját. Az első helyet végül 234,217 mérföld/órás négykörös átlagot produkálva Alex Palou zsebelte be, karrierje során először, így a Chip Ganassi zsinórban harmadik alkalommal szerzett pole-t az Indy 500-on. A bajnokságot vezető spanyol mögött az Ed Carpenter Racinget erősítő Rinus VeeKay végzett, mindössze 0,006 mérföld/órával elmaradva – ez köridőben kifejezve négy ezredmásodperces differencia! –, míg az első sort Felix Rosenqvist tette teljessé, szintén alig egytizedes lemaradással. Santino Ferrucci, O’Ward, Dixon volt a legjobb hat további sorrendje.

Drámát hozott az utolsó sorért és a bejutásért való küzdelem is, ugyanis az elképesztő rutinnal rendelkező és korábban az Indy 500-on egyszer dobogón is végző Graham Rahalt az utolsó pillanatokban ütötte ki csapattársa, Jack Harvey, aki így megszerezte az utolsó, 33. rajthelyet Christian Lundgaard és Sting Ray Robb mögött.

Az Indy 500 vasárnap magyar idő szerint 18:45-kor startol – íme, a teljes rajtsorrend:

indy500-kvali

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: